Analys och framtid

I slutet av vår förra artikel så pratade vi om att billigare SSD var på gång i och med övergången från 32/34nm till 25nm. Tyvärr har vi inte sett riktigt det prisras som vi hade hoppats på, och nu börjar vi tvivla mer och mer på att det kommer att hända. Den allra största anledningen till att folk idag avstår från en SSD, är just att de kostar för mycket. I dagsläget får du 2TB mekanisk hårddisk för en tredjedel av priset på en 120GB SSD. Tyvärr kommer inte SSD att slå igenom på allvar förrän du får en duglig SSD under 1000 kronor, och NAND-flash är fortfarande för dyrt för att det ska bli verklighet idag.

Givetvis finns det SSD-enheter under 1000 kronor men dessa har oftast så lite utrymme att de inte håller mer än sjäva operativsystemet och några få program – då väljer de flesta att avvakta. SSD har inte blivit så mycket billigare, men storleken på de SSD-enheter som finns har ökat och priset per gigabyte har också gått ner. Det svåra i ekvationen är att prestandan på enheten går ner så fort antalet NAND-enheter går ner och det ända sättet att spara kostnader är att få ner antalet nand-enheter. Därför kommer det dröja längre innan vi ser SSD-enheter med full prestanda under 1000 kronor. Vi ser idag en tydlig skillnad mellan 120GB och 240GB enheter. Så för maximal prestanda så skulle vi egentligen vilja ha fler och mindre NAND-enheter, men utvecklingen går mot färre, och större NAND-enheter. Då är standarder som ONFI väldigt viktigt. ONFI har en direkt inverkan på prestanda mellan varje NAND-enhet och kontrollern.

SSD + HDD kan vara en bra svenssonlösning

Ett sätt att komma runt problemen med dyra SSD-enheter är Intels Smart Response teknik som vi testade för några månader sedan. Där använde man en mindre SSD som cache tillsammans med en mekanisk hårddsik för att känna av en del av fördelarna med en SSD sammtidigt som man inte behöver nöja sig med 40GB. Tekniken fungerar helt ok och kan definitivt vara intressant för de som inte vill köpa en 120GB SSD. Den stora nackdelen är att det endast fungerar med Intel Z68. Hur tänkte ni där Intel? Förhoppningsvis får vi se tekniken inbyggd i nästa generations budgetkretsar från Intel och blir då en mycket intressant budgetlösning.

Vi har annars en del godsaker att se fram emot de närmaste åren. Vi kommer givetvis se krympning i tillverkningstekniken och så småningom kommer vi se 120GB SSD-enheter under 1000 kronor. En intressant funktion som vi hoppas mycket på är TLC (Tripple Level Cell) vilket gör att du kan lagra tre databitar där du tidigare bara kunde lagra två. På det sättet kan man få in 1/3 mer lagringsyta för samma kostnad som innan. Det är dock ett tag fram i tiden.

Vad det gäller kontroller så finns det en hel del att spana på vid horisonten. Vi har givetvis Indilinx (som numera ägs av OCZ) nya kontroller. Det kommer nog inte bli något prestandamonster och kanske mest är tänkt för OEM marknanden, men ändå intressant att följa. Vidare har vi Samsungs nya SATA 6,0Gbps kontroller som börjar dyka upp i OEM SSD-enheter.

SSD-marknaden är mitt i rejset och ser inte ut att stanna för någon. Det kanske inte kommer att gå så överdrivet fort som många nog trodde för ett år sedan, men fort går det. Vi hoppas och tror att den interna hårddiskarna på high-end laptops helt kommer att ersättas med SSD-enheter inom en snar framtiden.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
Martin AnderssonmurakHenrik Berntssondlq84Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Intressant test. Man tackar.

Blev förvånad när jag läste ”nackdelen” hos intel 320 ”gammal”. Den kom ändå efter t ex 510 och kanske flera andra i testet. /s

Anton Karmehed
Admin

Det ska givetvis stå ”gammal SSD-kontroller” då den debuterade redan i X25-serien.
Ändrar det nu

Henry de Kruijf
Medlem

Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.

Gascogne
Medlem
Gascogne

Underbar läsning, tycker om att ni hade med både 120Gb Vertex 3 och Vertex 3 120Gb Max Iops. 😆

Laglorden
Medlem
Laglorden

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tror du förutsätter att det finns en SSD som är ”bäst för alla”. Det tror inte jag på. Vanliga diskar kan det vara så för trots att vanliga diskar är EXTREMT lika varandra i prestanda, pris osv osv Men här är det fortfarande skillnader i – Interface (om… Läs hela »

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote] Jag tänkte på samma sak när vi satt och skulle dela ut utmärkelser. Men faktum är att det inte går att ge rekommendation till Vertex 3 120GB utan att också ge det till HyperX och Force GT. Dessa tre är en bra kompromiss mellan prestanda, pris, tillgänglighet osv. Men… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”ME4ME”]Känns lite lustig att 6 av 12 SSD’er får utmärkelse. Vad är liksom tanken bakom ”Bra Köp” när det finns ”Mest för Pengarna”? Annars ett bra test. Hade kanske varit bra med en tabell på slutet med sammanlagt prestanda för varje SSD, så man kan jämföra på ett smidigt sätt.[/quote]Laglorden och Gustav har redan sagt det mesta. Men jag tänkte passa på att berätta att vi i vår nya design kommer att ha alla våra möjliga utmärkelser listade med våra framtagna motiveringar, allt för att Ni läsare ska få en bättre förståelse för hur och varför vi delar ut… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag älskar verkligen den tekniska genomgången. På en helt annan nivå än de flesta andra tester på andra sajter.

Skulle vara intressant att få test på Crucials m4 i större storlekar då skrivprestandan skall vara snäppet bättre på den och priset/GB inte skiljer sig mycket från 120G versionen.

Även Samsungs 470 saknade jag då den ju skiljer sig från dom andra med egen kontroller.

Anton Karmehed
Admin

Som kanske vissa av er märkt har artikeln varit otillgänglig en stund under dagen och detta på grund av smärre ändringar i slutledningen. Vår konsumentmodell av Vertex 3 240GB var lite sen inkommen i testet och vi hade missat att se över slutbetygen med denna klassledare i beaktning. Våra slutomdömen kring enheterna kvarstår dock och visar vilken positiv utveckling vi sett på SSD-marknaden i år.

Jacob Hugosson
Medlem

Bra test Gustav!

Jag får ju säga att Intels SSD:er fortfarande ser mest intressanta ut sett till pris/GB men de andra tillverkarna börjar ju faktiskt komma ikapp på den fronten också.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

I rutorna för Intel-diskarna finns det en felstavning i varje… ”sämmre”

Bra jämförelser annars! Har själv en Agility 3 och är sjukt nöjd!

Henrik Berntsson
Admin

en vertex 3 240 gigare hade inte gjort ont alls 🙂 riktigt imponerande siffror överlag

Murak
Medlem
Murak

Trevligt tekniksnack och nogranna tester. Det märks att ni lägger krut på ssd-rapporteringen.
För de som undrar är intels 320 diskar 7mm tunna (istället för 9.5mm som är standard) om man tar av en plastram, vilket gör att de passar i laptops som använder sig av de tunnare diskarna.

Martin Andersson
Gäst

Står naturligtvis ingenting om Intels 8MB bugg. Googla på det (typ ”8mb bad_ctx”)! Tydligen väldigt vanligt och när det väl händer så finns det ingen chans att få tillbaka sina filer/data. Jag råkade precis ut för detta 😕 Tidigare ägare av en Intel 320 SSD. Kommer aldrig införskaffa en Intel hårddisk i hela mitt liv igen.