Summering

Varning! Det har kommit fram att tillverkaren bytt ut komponenter i denna enhet. Det betyder att den enhet du köper i butiken inte nödvändigtvis presterar på samma nivå som den vi testat. Buyer beware!

Samsung har bytt ut kontrollerkretsen i nyare modeller av 970 Evo till densamma som används av 980 (dock med PCIe4 avstängts). Detta resulterar i högre prestanda så länge det finns plats i SLC-cachen, men sämre prestanda när den är full.

Samsung 970 Evo Plus är en evolution av 970 Evo och det enda som är nytt är att företaget har bytt ut minneskretsarna. 970 Evo använder Samsungs fjärde generation V-NAND och 970 Evo Plus använder den femte generationen. Enheterna har samma kontroller, samma DRAM, kretskort, garanti, TBW värde och övriga egenskaper. Den stora skillnaden är att den nya enheten har bättre prestanda. Samsung menar att den enda orsaken till detta är den nya generationen V-NAND. Vi anar dock att Samsung också har gjort förbättringar i enhetens firmware eller att de kör kontrollern med högre klockfrekvenser än i 970 Evo. 970 Evo Plus är helt enkelt bättre än 970 Evo på alla sätt. I sekventiell prestanda är skillnaden särskilt stor. I de flesta fall ligger 970 Evo Plus på samma nivå som 970 Pro och det gör den till en av de snabbaste enheterna vi någonsin testat. Vi är särskilt imponerade av att 500 GB-modellen presterar nästan lika bra som 1000 GB-modellen.

Det handlar dock inte om huruvida du ska välja 970 Evo eller 970 Evo Plus. 970 Evo Plus kommer helt enkelt att ersätta 970 Evo, även om båda kommer att finns tillgängliga under en övergångsperiod. Med lite tur kan det bli riktigt bra priser på 970 Evo vartefter butikerna försöker sälja slut på sina lager. Lanseringspriset för 970 Evo Plus är 1200 kronor för 250 GB, 1600 kronor för 500 GB och 3000 kronor för 1000 GB, vilket är ungefär 200–300 kronor dyrare än vad 970 Evo ligger på idag. Priset på den nya enheten kommer initialt att vara högre men priset kommer att sjunka. Vi räknar med att 970 Evo Plus kommer att ligga på ungefär samma pris som 970 Evo gör idag om några månader.

Då detta är en av de snabbaste och mest kompletta SSD-enheterna vi testat så kan vi inte göra annat en rekommendera den för de som vill ha det snabbaste. Det finns givetvis snabbare SSDer, Intel Optane 900p, men de kostar så mycket mer att de inte är värda pengarna. I dagsläget skulle vi ändå avvakta lite med ett eventuellt köp av 970 Evo Plus. Den kommer att vara dyrare vid lanseringen och andra enheter kommer att behöva sänka priset för att kunna konkurrera. Leta efter utförsäljningar på WD Black, SX8200 och 970 Evo då alla dessa kommer att ersättas inom en snar framtid. Med det sagt tror vi att Samsung återigen har satt ribban och nu är det återigen dags för konkurrenterna att försöka hinna ifatt.

Omdöme:Samsung 970 Evo Plus

Samsung 970 Evo Plus 500 GB
8.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittPCIe NVMe
FormfaktorM.2 2280
Fördelar
Grym prestanda
Fem års garanti
SED-stöd
Nackdelar
Dyr
Komponenter och prestanda kan variera mellan exemplar
Bra att veta
För att boota krävs NVMe-stöd på moderkortet.
Klient8.6
Workstation8.7
Filöverföring8.2
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Samsung 970 Evo Plus 1 TB
8.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittPCIe NVMe
FormfaktorM.2 2280
Fördelar
Grym prestanda
Fem års garanti
SED-stöd
Nackdelar
Dyr
Komponenter och prestanda kan variera mellan exemplar
Bra att veta
För att boota krävs NVMe-stöd på moderkortet.
Klient8.6
Workstation9
Filöverföring8.4
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.


Svenska SSD-guiden

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav Gagerklappa Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gäst

Riktigt bra test som vanligt! Har ett par frågor. Varför ser IOPS resultaten med fullskrivning så olika ut för 500 och 1000gb-modellen? 500gb modellen har en fin stadig IOPS medan 1000gb modellen är överallt? Och på Robocopy testerna hur menar ni med när ni tar och gör en kopia på Large och mediumtesterna? Hur går det till och hur får ni ut resultaten från dessa?