Spolar och kondensatorer - vad spelar de för roll?

När man talar om datorkomponenter dyker spolar och kondensatorer ofta upp som exempel på huruvida de interna komponenterna håller god kvalitet, och det med god anledning. Det är två av de mest grundläggande komponenterna i elektriska kretsar, lika viktiga som transistorer och motstånd, och högkvalitativa kondensatorer och spolar används flitigt i marknadsföringen för grafikkort, moderkort och såklart nätaggregat. Men vad fyller de egentligen för funktion coh varför är de så viktiga? Och varför nämns ständigt japanska komponenter som ett mått på kvalitet? På den här sidan vill vi reda ut några av de frågetecken som finns kring dessa komponenter.

capacitor coil

Spole till vänster, kondensator till höger

Spolar och kondensatorer – vad är det och vad används de till?

En spole är en komponent där en ledare lindas i flera cirkulära varv för att bilda en cylinder eller ring, ofta runt en kärna av kärn, keramik eller något annat ämne. När en ström förs genom ledaren bildas ett magnetfält genom spolen; om strömmen är statisk så är magnetfältet statiskt och kan användas för att exempelvis bygga en elektromagnet. Men om strömmen förändras, exempelvis om du ökar eller sänker spänningen från strömkällan, så förändras också magnetfältet så att en ny spänning bildas i spolen som motverkar spänningsförändringen – ökar du spänningen så försöker den inducerade spänningen sänka den, och sänker du den så försöker den inducerade spänningen öka den. Hur stark ström eller spänning som kan induceras är relaterat till spolens induktans, som mäts i enheten henry (H).

En kondensator bygger istället kring två parallella ledande plattor (i praktiken ofta ihoprullade till en cylinder), som kan användas separerade med luft eller vakum men som oftast används tillsammans med keramik eller en elektrolyt (snarlikt vad som används i ett batteri). När en spänning läggs över plattorna så samlas elektroner på den ena plattan medan elektroner lossnar från den andra plattan, så att den ena blir positivt laddad och den andra negativt laddad och ett elektriskt fält bildas mellan dem. Om du sedan kopplar bort spänningskällan kommer kondensatorn hålla kvar sin laddning och kan i princip fungera som ett sorts batteri – sluter du en krets mellan plattorna kommer den lagrade laddningen börja flöda som en elektrisk ström. Hur mycket laddning som kan lagras beror på kondensatorns kapacitans, som mäts i enheten farad (F).

coils

Gemensamt för båda dessa två komponenter är att de kan användas för att förhindra plötsliga spänningsförändringar i en krets genom att lagra energi i elektromagnetiska fält, vilket är extremt viktigt i ett nätaggregat för att bibehålla en stabil ström som inte skadar din elektronik. De används i likriktare, det vill säga komponenten som omvandlar växelströmmen från eluttaget till likström som dina komponenter kan använda. Spolar är dessutom en grundläggande del av en transformator, som används för att omvandla en spänning till en annan.

Med andra ord spelar både spolar och kondensatorer avgörande roller i ditt nätaggregat, och därför är det också mycket viktigt att de håller bra kvalitet. Bristande kondensatorer kan till att börja med skada din elektronik, men kan rent utav vara livsfarligt då de riskerar att fatta eld eller – i extremfall – explodera. Dåliga spolar kan också innebära en brandrisk, och kan dessutom bidra till irriterande missljud i din dator i form av spoltjut.

Varför japanska kondensatorer?

Att du som konsument bör ställa krav på bra kondensatorer och spolar är därför ganska självklart, men någonting du antagligen kommer märka snabbt är att de flesta tillverkare lägger stor vikt vid att deras kondensatorer ska vara tillverkade i Japan. Men hur kommer det sig egentligen, och till vilken grad spelar det egentligen någon roll vilket land de kommer ifrån?

Det hela grundas i en misstro av kinesiska kondensatorer som uppstod år 2002 som varar än idag. En elektrolytformel stals från ett japanskt företag av en kinesisk kondensatortillverkare, men formeln skrevs ner felaktigt och orsakade mer eller mindre en massdöd av kondensatorer. Utöver detta har kinesiska kondesatorer plågats av kvalitetsinkonsekvens och dåliga designbeslut. I dagsläget finns det kinesiska kondesatorer som har samma specifikationer som de japanska, men ryktet lever kvar och man väljer därför det förstnämnda mer eller mindre för att vara på den säkra sidan angående kvalitet, livslängd och marknadsrykte.

Detta betyder dock inte att japanska kondensatorer är felfria, detta finns en del fall där deras modeller också har fallerat, men de japanska kondensatorernas starka punkt är att tillverkarna är kända för genomgående högre kvalitetskontroll och standard.

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Oskar LinderMichael Zondjultomte1catfish9200@gmail.com Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas Norman
Medlem
Andreas Norman

Vore trevligt om ni kunde kika på Corsair’s CX serie, typ CX750M helst.

Kristoffer Fagerlund
Medlem
Kristoffer Fagerlund

Vilket agg är bäst om man har många hårddiskar och vill ha högsta kvalite ?

Michael Z
Gäst
Michael Z

[quote name=”ondjultomte1″]Vilket agg är bäst om man har många hårddiskar och vill ha högsta kvalite ?[/quote]

Super Flower Leadex 2000W

Oskar Linder
Gäst
Oskar Linder

Min lärare rekommenderade denna sida. Skulle läsa igen 10/10