Överklockning

När vi testade Ryzen 7 1800X vid dess lansering blev överklockningen en av våra största besvikelser. Det stora problemet var i slutändan inte att processorn inte kommer i närheten av samma frekvenser som Kaby Lake – det var väntat för en processor med dubbelt så många kärnor – utan snarare att taket var så pass lågt i relation till boostfrekvensen.

Vår överklockning av Ryzen 7 1800X var med nöd och näppe stabil vid 4,0 GHz, samma nivå som processorns boostfrekvens. Det innebär att medan flertrådsarbeten mycket väl kan få en prestandaknuff så tappar du snarare prestanda i enkeltrådade arbeten, som annars hade kunnat driva upp processorn till närmare 4,1 GHz med XFR. Resultatet är att det inte funnits mycket mervärde att hämta vid överklockning av 1800X.

Därför tycker vi det blir desto mer intressant att testa de billigare modellerna. Vi räknar inte med att kunna överklocka någon av dem högre än storebror, men om det går att åtminstone komma till samma tak som på 1800X så kommer det taket vara högre än boostfrekvensen på de billigare modellerna.

För att få en mer heltäckande bild av hur Ryzen som serie klarar av att överklockas rekommenderar vi att hålla utkik på HWBOT framöver.

Lågt i tak för egen överklockning

Samtliga av våra tre exemplar når sitt stabilitetstak med luft omkring 4,0 GHz. Det är där vi landar med både Ryzen 7 1800X och 1700X, medan lillebror Ryzen 7 1700 blir stabil som högst strax över 3,9 GHz – 3,925 mer specifikt.

Ryzen 7 1800X Ryzen 7 1700X Ryzen 7 1700
Originalfrekvens (bas) 3,6 GHz 3,4 GHz 3,0 GHz
Resultatfrekvens 4,0 GHz 4,0 GHz 3,925 GHz
Spänning 1,450 V 1,450 V 1,450 V
Procentuell ökning
(Från basfrekvens)
~11 % ~17,6 % ~31 %

 

Notera dock att den procentuella ökningen skiljer sig markant eftersom basfrekvenserna är så mycket lägre på 1700 och 1700X. Från strax över 10% med 1800X till nästan 18% med 1700X och hela 31% med 1700.

Prestanda vid överklockning

Som väntat blir prestandan i regel identisk mellan 1800X och 1700X när de överklockas till samma frekvens – klockfrekvensen är trots allt den enda egentliga skillnaden direkt ur lådan. I båda fallen ser vi en liten men märkbar prestandaförbättring främst i flertrådsarbeten. Skillnaden är klart störst hos Ryzen 7 1700, som även får en märkbar knuff i enkeltrådade arbeten som Cinebench R15 ST. Tyvärr ser vi ingen revolutionerande förbättring i spelprestanda i något av fallen.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MorkulAMD73Anton KarmehedJB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Hej Carl, kan du helt kort förklara hur skillnaden i din betygssättning av de konkurrerande processorerna r7-1700 (6,7) och i7-7700k (8,6) kunde bli så stor.

JB
Medlem
JB

Du skriver bland annat: ”Men vill du däremot bygga en HOBBYDATOR för att lära dig 3D-modellering, … utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel, så är det här en ROLIG och kraftfull processor för rätt ändamål.”, är inte detta att förminska ett seriöst alternativ? Jag kan inte uppskatta era testers inverkan på läsares köpbeslut, men det får väl antas att de för en del är viktiga, mao är det ett stort ansvar som vilar på era axlar om ni skall vara oberoende och förhålla er neutrala. Jag har ingen aning om vad betygskriterierna är, vad som krävs… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

Hej JB och tack för din input. Du får ursäkta att det tagit lite tid att svara, Carl vår redaktionschef har gått på semester idag så har fått synka med honom över telefon på flygplatsen. Kortfattat, medan resonemangen och slutbetygen med utmärkelser är korrekta har det blivit knas i våra betygskort med siffrorna. Så du var helt korrekt i att det såg konstigt ut. Vi jobbar på ett automatiskt poängsystem baserat på våra benchmarkresultat men detta har inte kommit i hamn ännu. Detta kommer som du är inne på att viktas efter att vi testar nya processorer per automatik. Vi… Läs hela »

AMD73
Medlem
AMD73

3D-modellering, redigera film eller köra flera virtuella maskiner parallellt utan att bekosta dig en Xeon eller Broadwell-E från Intel.

Du säger där ovan att betalar du mer får du intel som är bättre en AMD.Vad sägs om AMDs snart kommande 64 trådars zen cpu server?

Morkul
Medlem
Morkul

Men denna artikel handlande inte om kommande CPUs utan om vad som finns nu,