Skärmupplevelse och ljusstyrka

Skärmen är ytterst viktig på alla bärbara datorer och inte minst en gaminglaptop. Här har Asus valt att satsa på prestanda före häftiga specifikationer vilket betyder en ganska återhålsam upplösning av 1 920 x 1 080 pixlar. Detta är ett avbräck för de användare som vill vara produktiva med sin dator men är i vår mening rätt val för en renodlad gaminglaptop som Zephyrus. Speciellt då Asus matchar detta med en rykande snabb uppdateringsfrekvens och adaptiv bildsynkronisering.

120 hertz och G-Sync ger perfekt flyt

Skärmpaneler med högre uppdateringsfrekvenser blir allt vanligare i dyrare gaminglaptops och ROG Zephyrus är inget undantag. Kombinationen av 120 hertz och Nivida G-Sync ger en stabilt flytande upplevelse och tar udden av den ständiga strävan efter högsta möjliga FPS. Vi uppskattar verkligen hur tillverkaren har prioriterat spelupplevelsen framför högsta möjliga upplösning.

Betraktningsvinklarna på ROG Zephyrus är bättre än vad vi är vana vid att se hos gaminglaptops. Det mycket tack vare IPS-panelen som tillverkaren valt att använda. IPS-panelen får även färgerna att träda fram på ett tydligare sätt i jämförelse med en traditionell TN-panel. Själva glaset på skärmen är matt vilket minskar reflektioner och spegeleffekter från allt i din vardag.

Det är möjligt att en snabb 1440p-skärm skulle kunna vara ett bättre alternativ men tar vi dagens prestandakomponenter i beaktning så känns kombinationen av 1080p och 120 hertz som en välavvägd kombination.

Ljusstyrka

En ljusstark skärm innebär en dator som är lättare att använda i solljus. Huruvida du använder datorn med hög ljusstyrka inomhus är en fråga om personlig preferens, men att ha möjlighet att skruva upp ljusstyrkan vid behov är en klar fördel som kan göra ditt datoranvändande mer flexibelt.

Vi testar ljusstyrkan på varje dator med en Spyder 5 Express-kolorimeter från Datacolor och mjukvaran DisplayCAL. Ljusstyrkan i mitten av skärmen och gäller för en helt vit nyans.

Ljusstyrkan är inte den starkaste vi sett i våra tester men skärmen på ROG Zephyrus är perfekt för sitt syfte, nämligen att spela på. Vilket med största sannolikhet alltid kommer ske inomhus och då krävs sällan en ljusstyrka över 300 nits.

Annons

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Johan PetterssonPelle Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
svolter
Medlem
svolter

Gällande ljudnivå så nämn gärna tydligt hur tyst en dator är. Att den låter vid full belastning är en sak men det finns fler tillfällen då en dator används. Är den subjektivt helt tyst när den inte används eller vid lätt använding (typ går att använda på ett möte, i en lektionssal) ? Hur ändras ljudbilden? Något som surrar svagt hela tiden kan hjärnan filtera bort automatiskt. Men om fläkten nästar stannar (datorn blir ljudlös) till att dra igång då och då är något man uppfattar man hela tiden och kan vara rätt så störande.