Stresstest - 3DMark

Stresstest

För att simulera hur ett grafikkort presterar i ett stängt system där värme spelar en stor roll använder vi Futurmark 3DMark Stresstest. Syftet med stresstestet är att visa om grafikkorten lider av stabilitets- eller värmeproblem på grund av dåliga komponenter eller undermålig kylarlösning. För att få ett godkänt resultat måste det procentuella värdet överstiga 97 procent. Ett godkänt värde visar på att antalet bilder per sekund är konsistent och grafikkortet klockar inte ner frekvenserna på grund av för höga temperaturer. 

Grafikkortet monteras i ett stängt chassi (samma system som vi använder till våra temperatur- och ljudtester) och belastas med 40 rundor Fire Strike Ultra. Därefter presenterar testet ett procentuellt resultat baserat på hur resultatet förändras i takt med att temperaturen ökar. Om grafikkortets frekvenser klockas ned när temperaturen stiger, och antalet bilder per sekund sjunker markant får grafikkortet inte godkänt.

Ett scenario som kan liknas vid en längre tuffare spelsession där värme byggs upp med tid och med undermåliga kylare kan skapa problem i form av skenande temperaturer och tappad prestanda. Notera att ventilationen i ditt chassi också gör står inverkan på detta, vårt testsystem baseras på vår närmast ljudlösa testdator som bör ge ett tufft testscenario även om det är förhållandevis kort jämfört med riktigt långa spelsessioner.

EVGA Geforce GTX 1080 SC Gaming ACX 3.0 Gigabyte Geforce GTX 1080 G1 Gaming MSI Geforce GTX 1080 Gaming X
Resultat Godkänd Godkänd Godkänd
Procent 98% 97,5% 98,2%

EVGA Geforce GTX 1080 SC Gaming ACX 3.0

ACX 3.0 kylaren från EVGA presterade bra i våra temperatur- och ljudtester och det fortsätter göra det även här. Även om det går aningen varm håller EVGA SC Gaming jämn prestanda under hela stresstestet och inga större skillnader i prestanda kan mätas under det 20 minuter långa stresstestet. Resultatet är klart godkänt på 98 procent. Resultatet visar att kylaren är kapabel att hålla grafikkortet sval och stabil även under tung belastning.

Gigabyte Geforce GTX 1080 G1 Gaming

Windforce 3X visade sig var den svalaste kylarlösningen, stresstestet bör med andra ord inte vara ett problem. Under det 20 minuter långa stresstestet presterar G1 Gaming bra och får ett godkänt resultat på 97,5 procent. Det är strax under konkurrenterna i det här testet, men också väldigt snarlikt Asus ROG Strix, som fick ett godkänt resultat på 97,6 procent.

MSI Geforce GTX 1080 Gaming X

Twin Frozr 6 kylaren från MSI presterar bäst i stresstestet med 98,2 procent. Kylarlösningen är stabil och prestandaskillnaderna är minimala. Gaming X kommer med förstärkt strömförsörjning vilket hjälper att hålla grafikkortet stabilt under belastning, samtidigt som kylarlösningen gör ett ypperligt arbete och håller grafikkretsen sval. Bonus för Gaming X är att kylaren är otroligt tystgående.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid