Summering och omdöme

Vi börjar närma oss slutet av 2016 och tittar vi tillbaka på det gångna halvåret kan vi konstatera att det har varit en otroligt intressant period för grafikkort. Med Polaris och Pascal ute på marknaden och många testade grafikkort de senaste månaderna ser vi fram emot ännu en lansering nästa vecka, ett Pascal-kort från Nvidia lurar på horisonten, men också entusiastkorten från AMD, som tyvärr inte verkar komma ut förrän nästa år.

rx_480_roundup_02

AMD har det här året haft det tufft i konkurrensen mot Nvidia på mer eller mindre alla punkter; prestanda, effektivitet och pris. Det enda som verkade tala för AMD var priset, men med facit i hand kan vi konstatera att det inte blev några billiga grafikkort. Radeon RX 480 baserade grafikkort från partnertillverkarna har kommit ner lite i pris, men det är fortfarande för högt för att ens ha en chans mot likvärdiga modeller från Nvidia. Med lanseringen av Radeon RX 470 vill AMD tackla en lägre prisklass, som Radeon RX 480 inte kunde nå, och med Radeon RX 460 siktar man på instegsmarknaden, för den som inte spelar för krävande spel, i låga upplösningar.

Minnesmängd

Med två olika varianter ute av både Radeon RX 480 och Radeon RX 470, med olika mängd minne, blir det rörigt på marknaden med priser som varierar stort. Till skillnad från Nvidia kapar inte AMD grafikkretsen mellan de olika modellerna vilket gör att prestandan inte varierar i lägre upplösningar. Det skapar ett problem där prestandaklassificeringarna försvinner när sämre grafikkort, med mer minnesmängd, plötsligt kostar mer.

Mängden minne blir också ett stort frågetecken för Radeon RX 470, ett AMD-grafikkort som marknadsförs för lägre upplösningar, där 8 gigabyte minne inte behövs. Förvisso kan man utan problem driva spel i 2 560 x 1 440 pixlar med ett Radeon RX 470, men inte ens då är 8 gigabyte minne nödvändigt, i alla fall inte i de flesta spel. För ett prispåslag på uppemot 500 kronor är det inget mer än bortkastade pengar för en normal användare som gör bättre i att köpa ett Radeon RX 480 istället.

Prisskillnader

Det blir ännu konstigare med Radeon RX 460, som i de flesta fall kostar mellan 1 100 och 1 500 kronor, ett pris som är alldeles för högt, speciellt med tanke på att Radeon RX 470 bara kostar någon hundring mer, för uppåt 60 procent mer prestanda. Grafikkretsen Polaris 11 är dessutom ganska liten och spelen det kan driva kan med stor sannolikhet inte utnyttja mer än 2 gigabyte minne, varför varianten med 4 gigabyte minnen känns väldigt onödig och dyr.

Med ett pris under 2 000 kronor, omkring 1 800 kronor, är Radeon RX 470 med 4 gigabyte minne ett ypperligt alternativ på lägre upplösningar där det presterar nära fjolårets populära Geforce GTX 970, och inte långt från ett Radeon RX 480. Radeon RX 460 är ett bra instegsalternativ för omkring 1 000 kronor, där det slår ut gamla trotjänare som Geforce GTX 750 och GTX 950.

DirectX 12 bättre för AMD-grafikkort, sämre för Nvidia

Med den här artikeln lanserar vi våra första DirectX 12 -ester med två speltitlar och ett syntetiskt prestandatest. Vi valde två titlar som har bra utvecklarstöd. Efter flera tester började vi se ett mönster med båda speltitlarna där AMD presterade bättre än Nvidia i båda spelen, medan Nvidia förlorade prestanda.

Av resultaten att döma presterar Radeon-kort betydligt bättre än Geforce-kort i Hitman, medan skillnaderna blir mindre i Rise of the Tomb Raider. Från resultaten av båda speltester kan vi dra slutsatsen att AMD överlag tjänar på att köra DirectX 12, medan det för Nvidia gör tvärtom. DirectX 12 har nyligen börjat få stöd i nya speltitler och det kommer att dröja innan det blir en standard, men med stöd för DirectX 12 i majoriteten av de kommande spelen bådar det gott för AMD, men räkna inte ut Nvidia än.


Asus Radeon RX 480 Strix Gaming OC 8GB

Likt Asus andra grafikkort det här året är även deras tappning av Radeon RX 480 ett genomgående bra alternativ, men det är en påkostad modell som kostar lite extra. Strix Gaming OC kommer med näst högst överklockning från fabrik och presterar i vissa spel och tester bättre än referensmodellen av Nvidias Geforce GTX 1060.

Kylarlösningen DirectCU 3 är en toppklassad kylare som presterar riktigt bra under tung belastning och går även väldigt tyst. Polaris-korten överklockar dåligt och det här kortet är inte ett undantag. Vi lyckades överklocka klockfrekvensen med lite över 2 procent, vilket motsvarar 30 megahertz och ungefär 6 procent i prestanda.

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueAsus Strix Gaming OC är ett bra presterande Radeon RX 480 med en ypperlig kylarlösning. Prestandamässigt är det ett av de bästa Radeon RX 480-korten vi testat. Dessutom presterar AMD-kortet bättre i DirectX 12 än motsvarigt grafikkort från Nvidia och det kommer med stöd för Freesync, något som många intresserar många gamers som kanske köpt en nyare spelskärm.

Dock begränsas grafikkortet av ett lite högt pris i förhållande till prestandaklassen och vi hoppas att det kommer ner lite i pris, men med mervärdet från Asus inräknat, inklusive Freesync, tycker vi att det är grafikkortet förtjänar en rekommendation för dig som just är ute efter ett välpresterande och tyst AMD-baserat grafikkort, exempelvis till din Freesync-skärm.

Rekommendation: För Freesync- och DX12-gaming

Asus Radeon RX 480 Strix Gaming OC 8GB
8.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd298 mm
Minne8 GB GDDR5
Fördelar
+ Bra prestanda
+ Toppklassad kylarlösning
Nackdelar
- Högt pris
Bra att veta
Har två extra fläkkontakter för chassifläktar.
Prestanda7.4
Kylning9.5
Energieffektivitet7.6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB

Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming kommer med låga klockfrekvenser från fabrik, de lägsta frekvenserna av alla testade partnerkort, och vi undrar lite varför Gigabyte har valt att lansera det här kortet med namnet G1 Gaming, ett namn som vanligtvis används för de mer påkostade modellerna. Kylarlösningen Windforce 2X är en nedbantad variant av den mer påkostade varianten som sitter på Nvidias grafikkort, något som främst storleken avslöjar, men också den lite höga temperaturen under belastning. Trots de lägre frekvenserna klarar det här kortet inte av att överklockas något nämnvärt; vi kommer som högst upp till 1 310 megahertz vilket är lika högt som Asus standardfrekvens.

Av samtliga testade Radeon RX 480 är den här modellen lite av en avstickare, ett mellanting mellan de mer påkostade modellerna med bättre kylare, och de lite billigare modellerna med sämre kylning. Problemet för Gigabyte är att det här kortet presterar som en billigare modell, men kostar näst mest, även mer än Asus modell. För det Gigabyte vill ha för det här kortet gör man bättre i att köpa ett Asus Strix Gaming OC, eller ett Geforce GTX 1060.

Gigabyte Radeon RX 480 G1 Gaming 8GB
7.2 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd232 mm
Minne8 GB GDDR5
Fördelar
+ Kompakt format
Nackdelar
- Hög prislapp
- Kylarlösning kunde varit bättre
Prestanda6.9
Kylning7.5
Energieffektivitet7.3
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Powercolor Radeon RX 480 Red Devil 8GB

Powercolor Red Devil är det bäst presterande Radeon RX 480-baserade grafikkort vi testar med de högsta klockfrekvenserna från fabrik, och även det grafikkort som överklockar bäst. I syntetiska tester presterar det bättre än referensmodellen av Nvidias Geforce GTX 1060, men det inte har en chans mot partnertillverkade varianter.

Kylarlösningen är ett överdimensionerat monster och konstigt nog presterar det inte lika bra som storleken lurar en att tro. Det går relativt varmt, det varmaste Radeon RX 480, men relativt tyst. Jämfört med andra, likvärdiga modeller är kylaren dock inte lika bra. Både MSI och Asus har bättre kylarlösningar än Powercolor.

Vid skrivande stund säljs inte Powercolor Red Devil i väletablerade svenska butiker, men finns att köpa från två nordiska butiker för det lite otroliga priset 3 499 kronor. För det priset finns det betydligt bättre grafikkort att köpa, som till exempel ett Geforce GTX 1060, men skulle Powercolor Red Devil mirakulöst sjunka till under 2 500 kronor kan det vara värt ett köp.

Powercolor Radeon RX 480 Red Devil 8GB
7.5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd310 mm
Minne8 GB GDDR5
Fördelar
+ Höga klockfrekvenser från fabrik
+ Bra prestanda
Nackdelar
- Hög prislapp
- Kylarlösning lite varm och högljudd
Bra att veta
Just nu begränsad tillgång i svenska butiker.
Prestanda7.5
Kylning7.5
Energieffektivitet7.4
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sapphire Radeon RX 470 OC 4GB

Sapphires tolkning av Radeon RX 470 är ett utseendemässigt snyggt grafikkort som tyvärr inte har fått tillräckligt mycket kärlek, för det har lite för låga klockfrekvenser från fabrik. Klockfrekvensen har fått en överklockning på 10 megahertz, och minnesfrekvens totalt 400 megahertz effektivt. Räddar i nöden blir den enorma överklockningspotential som finns hos Polaris-kretsen som enkelt kan överklockas till 1 300 megahertz.

Kylarlösningen är av referensdesign och en mindre påkostad modell med radialfläkt som blåser ut den varma luften ut ur chassit. Som med alla referenskylare är även den här varianten mindre bra. Temperaturen under belastning är något hög, men acceptabel, och ljudnivån tyvärr för hög.

Prestandamässigt håller Radeon RX 470 jämna steg med Geforce GTX 970 och det presterar inte mycket sämre än ett Radeon RX 480. Med en prislapp på 1 799 kronor är Sapphire Radeon RX 470 OC ett kap sett till prestandan, men den undermåliga kylaren gör att det går miste om en rekommendation.

Sapphire Radeon RX 470 OC 4GB
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd242 mm
Minne4 GB GDDR5
Fördelar
+ Bra prestanda per krona
+ Bra överklockningspotential
Nackdelar
- Referenskylaren är undermålig
- Låg överklockning från fabrik
Bra att veta
Använder referenskylare, men med Sapphires täckplåt.
Prestanda5.9
Kylning7
Energieffektivitet7.2
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Gigabyte Radeon RX 460 Windforce 2X OC 2GB

Gigabyte Radeon RX 460 Windforce 2X med 2 gigabyte minne kommer med en liten överklockning från fabrik på 12 megahertz i klockfrekvens, vilket är obetydligt lite. Minnesfrekvensen är kvar på referensfrekvensen 7 000 megahertz och minnesmängden är 2 gigabyte. Testexemplaret vi har överklockar enkelt till 1 300 megahertz, vilket ger en prestandavinst på upp till 3 bilder per sekund i Shadow of Mordor i upplösningen 4k.

Kylarlösningen går väldigt sval och tyst tack vare den strömsnåla grafikkretsen. Grafikkortet har ingen extern strömförsörjning och är till storlek väldigt liten vilket gör det till ett bra alternativ i en media-datorer. Tyvärr dras grafikkretsen med effektivitetsproblem där det är alldeles för krävande i förhållande till prestandan.

Om prestandan är för dålig får man spara ihop till ett Radeon RX 470 med 4 gigabyte minne istället. Eftersom Radeon RX 460 är ett mindre effektivt grafikkort är det heller inte lönt att köpa en variant med extern strömförsörjning som i de flesta fall bara är till för lite högre frekvenser, vilka inte ger för stora prestandaskillnader i förhållande till effektförbrukningen.

Just det här kortet har potential att bli ett vasst budgetalternativ, men i nuläget behöver priset sjunka ytterligare en aning.

Gigabyte Radeon RX 460 Windforce 2X OC 2GB
6.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd191 mm
Minne2 GB GDDR5
Fördelar
+ Bra prestanda i prisklass
+ Bra kylarlösning
Nackdelar
- Inte energieffektivt
- Något högt pris
Bra att veta
Använder PCIe X8, inte X16.
Prestanda4.9
Kylning8.5
Energieffektivitet5.8
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2016-10-24

Samtliga AMD-grafikkort med den nya Polaris-arkitekturen har lanserats med fokus på budget- och mellanklassen. Nvidia har inte lanserat deras uppföljare till fjolårets Geforce GTX 950 men det räknas dyka upp i nästa vecka.

Är man på jakt efter ett billigt grafikkort gör man bäst i att vänta till slutet av oktober, mellan- och prestandaklassade grafikkort kan man med gott samvete köpa när som helst. Radeon RX 480 och RX 470 baserade grafikkort rekommenderas för omkring 2 300 kronor, eller mindre, och 1 800 kronor, eller mindre. För prestanda- och entusiastklassen gäller grafikkorten som har fått utmärkelser i Grafikkortsguiden.

I nästa artikel kommer vi att fokusera på prestandaklassen, mer specifikt tre olika Geforce GTX 1070 modeller från partnertillverkare.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

10
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
7 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Hamit SenklappaHawkizTripptrapptrullCarl Holmberg Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Thomaseron
Medlem

Netonnet har ett vettigt RX 480 för under 2 lök; http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3770605.
Komplett.se har ett klockvänligt RX 470 för 1900; http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3803393
Så det finns bra kort till bra priser.

karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

AMD har ju gått ut med att de ska sänka priserna på RX-serien för att kontra Nvidia då GTX1050 och GTX1050Ti är snart ute. Så tror nog alla andra butiker och så kommer sänka priserna allt efter som.

Gäst

De har bara sänkt priserna på RX 460 för att möta 1050Ti, inte resten av RX-serien. Dock så tycker jag fortfarande RX460 är minst tvåhundra kronor lite för dyrt med tanke hur mycket sämre prestanda de har gentemot 1050Ti.

Carl Holmberg
Editor

Prisutvecklingen går helt klart åt rätt håll Thomaseron, inte minst nu i oktober då Radeon-priserna börjat störtdyka. Räkna också med att se fler tester av även de här billigare korten framöver 🙂

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Som jag fattar det är det meningslöst att köpa ett 470 med 8gb men är det vettigt att köpa ett 480 med endast 4 gb?

Gäst

Bra recension men jag vill påpeka några saker ni kan förbättra.

1. Sammanslaget prestandaindex på alla spel i alla upplösningar.
2. Crysis 3 i upplösningen i 4k så presterar alla AMD-kort mycket dåligt.
3. Video på alla testslingor
4. Utseendet på graferna är jag inte riktigt nöjd med. Också en sak ni kan göra mer tydligt och mer enhetligt.