TIllbehör: Playseat Challenge

Bland myriaden av tillbehör som inte alltid passar alla produkter kommer här något som däremot passar alla. Playseat ”Challenge” är en hopfällbar ”bilstol” där det går att montera pedaler och ratt, och som sedan kan stuvas undan smidigt när den inte används.

 

Design och funktioner

PlaySeatChallenge-1

Produkten kommer paketerad i ett förvånansvärt litet paket. Med information på alla sidor om produkten.

PlaySeatChallenge-3

Produkten är noga och bra paketerad. I paketet får man förutom en mängd komponenter manual och ett spänne som används senare.

Tyvärr är produkten för stor för att få plats på vårt vanliga fotobord. Men vi hoppas att bilderna går bra ändå. Närbilderna ovan visar på kvalitén som är väldigt god i produkten, trots en del plastdetaljer så är det bra plast och mycket metall.

PlaySeatChallenge-9

När det kommer till finishen av själva sätet och lädret så är det av högsta kvalitet. Det ser ut som om det vore hämtat från en riktig bil.

Annons

PlaySeatChallenge-10

Väl hopmonterat ser det ut såhär. Observera att på bilden är stolen väldigt indragen, detta då ingen satt i stolen förrän först efter uppackning och fotografering. Dynan skall alltså ligga mycket mer plant än vad den gör på bild.

Här nedanför ser vi Thrustmaster TX tillsammans med T3PA pedaler monterade.
PlaySeatChallenge-14

Pedaler har en tendens att flytta på sig mycket när man bromsar hårt. Detta är inga problem på Playseat Challenge då pedalerna sitter på en metallram som sitter fast i stolen. När benet trycker på pedalerna så trycker kroppen åt andra hållet och med fysikens lagar så blir därför summan ungefär noll. Trots det finns ytterligare ett stöd bakom pedalerna och ett rejält band som man kan fästa runt pedalerna.

På grund av ett misstag i manualen och att vi monterat T3PA-PRO-pedalerna inverterade gick det inte att fälla ihop stolen som den är på bilden. Därför lånar vi här en från Playseat som demonstrerar detta:

Annons

Playseat 2xEVO 1xREV 1xChallenge

Utan komponenter blir det hela ännu mer kompakt, likt detta:

PlaySeatChallenge-18

Test

Efter att ha kämpat sig in i stolen mellan ratten och dynan insåg vi att avståndet var på tok fel. Efter enkla justeringar av banden blev positionen avslappnad och förvånansvärt bekväm!

Ratten gick att montera utan problem och sitter väldigt stadigt tack vare att kroppen tynger ned och stabiliserar hela konstruktionen. Det finns till och med en liten pinne att fälla ut på sidan för att stabilisera rörelserna i sidled, och när sätet är hopfällt.

Pedalerna sitter som berget och problematiken med glidande pedaler är ett minne blott. Dock skall det nämnas att med inverterade pedaler går det inte att fälla ihop sätet.

Annons

PlaySeatChallenge-16

Komforten, kvalitén, sätet och finishen på detta är av högsta klass och det känns ungefär som om Playseat har köpt en riktig racingstol och monterat denna på järnstänger för spelbruk.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JonasRobert Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robert
Gäst

Roligt med uppmärksamhet kring simracing och dess spel och hårdvara, verkligen välskrivna artiklar! Kör själv iRacing 🙂

Jonas
Gäst
Jonas

”Till pedalerna medföljer en liten gummispik som man kan montera bakom pedalen för att begränsa hur långt man måste trycka pedalen. Detta kan vara användbart om man vill “simulera” en hård och kort hydraulisk bromspedal[…]”

Skulle nog säga att gummikonan är mer än en rolig grej, kapade 2-3 tiondelar runt Laguna Seca i RaceRoom med en Corvette med en gång när jag testade första gången.

Medlem
Olle P

Jag upplever detta som en gedigen undersökning för de redan frälsta.
För den som lägger 100kr på ett äldre racingspel och vill köpa en ratt för att se om racing är en trevlig syssla känns det magstarkt att lägga 2000kr på en ratt. Dyrt ”prova på”!
Jag saknar kategorin ”Bäst runt 500kr”.

För övrigt har jag även upplevt kompatibilitetsproblem när den simulator man vill köra inte vill kännas vid att ratten alls existerar.