MSI Radeon RX 480 Gaming X

MSI Radeon RX 480 Gaming X

Partnertillverkade Radeon RX 480 8GB

 AMD Radeon RX 480MSI Radeon RX 480 Gaming X  
ArkitketurPolaris (Graphics Core Next 4)Polaris (Graphics Core Next 4)
GPUPolaris 10Polaris 10
Tillverkningsteknik14nm FinFET14nm FinFET
Cuda-k„ärnor / Stream-processorer2 304 st2 304 st
Basfrekvens1 120 MHz1 120 MHz
Boostfrekvens1 266 MHz1 303 MHz (Gaming)
1 316 MHz (OC)
1 266 MHz (Silent)
Minne8 GB GDDR58 GB GDDR5
Minnesfrekvens8 000 MHz8 000 MHz
8 100 (OC)
Minnesbuss256-bit256-bit
Minnesbandbredd256 GB/s256 GB/s
TDP150 W150 W
Strömkontakt6-pin8-pin
Anslutningar3x DP 1.4, 1x HDMI 2.0b2x DP 1.4, 2x HDMI 2.0b,1x DL-DVI
Garanti3 år3 år
Slots22

Klockfrekvenser

MSI gör inte skillnad på Nvidia och AMD och släpper en Gaming X variant av Radeon RX 480, och det är överklockade frekvenser från fabrik som gäller även här. Basfrekvensen är det inte tal om i specifikationerna utan det är enbart boostfrekvensen man pratar om. Likt alla andra grafikkort i Gaming X serien kommer även Radeon RX 480 Gaming X med tre olika frekvenslägen. Standardläget Gaming bjuder på en boostfekvens på 1 303 megahertz. OC-läget har en boostfrekvens på 1 316 megahertz, och Silent-läget får referensfrekvensen 1 266 megahertz. Minnesfrekvensen stannar på 8 000 megahertz effektivt i lägena Gaming och Silent, men får en liten överklockning på 100 megahertz i OC-läget.

I standardläget motsvarar överklockningen på 37 megahertz en ökning på 2,8 procent. I OC-läget är överklockningen på 50 megahertz en ökning på 3,8 procent.

Kylarlösning och kretskort

Kylarlösningen är toppklassade Twin Frozr-kylaren som vi är bekanta med från tidigare recensioner, och även Geforce GTX 1060 Gaming X som vi också recenserar i den här artikeln. Twin Frozr 6 är semi-passiv, fläktarna snurrar inte under en bestämd temperatur.

Likt GTX 1060 är det tre värmeledningsrör på den här modellen som flyttar värmen från grafikkretsen ut till den täta kylflänsen. På kylflänsen finns det två patenterade Torx 2.0 fläktar monterade som flyttar bort den varma luften. Intill kretskortet hittar vi en kylande täckplåt för minnesmodulerna och VRM-komponenterna. På baksidan av grafikkortet hittar vi en backplate, eller täckplåt.

Alla Gaming X grafikkort ser mer eller mindre identiska ut och det gäller även Radeon RX 480. Designen och färgschemat i svart och rött ser elegant ut och kommer med RGB belysning på toppen av grafikkortet. Den främre belysningen går inte att styra. Grafikkortet känns gedigen i handen trots att stora delar av kylarlösningen är tillverkad i plast.

Kretskortet är av egenutvecklad variant med påkostade komponenter och förstärkt strömförsörjning. Det lite större kretskortet bidrar till bättre kylning enligt MSI, medan de påkostade komponenterna bidrar till stabilare frekvenser och bättre överklockningspotential. Strömförsörjningen sker med en 8-pin kontakt över 8 faser. Grafikkortet mäter in på 276 millimeter och tar upp två PCI-e platser.

Bildutgångarna skiljer lite från referensmodellen, där MSI har valt att byta ut en DisplayPort utgång till en HDMI. Det är två DisplayPort-utgångar, 1.4-färdiga, två HDMI 2.0b-utgångar samt en Dual Link DVI-D-utgång.

Mjukvara

MSI Gaming App heter mjukvaran för Gaming X som ger användaren verktyg för att bland annat styra belysningen. Gaming App låter även användaren enkelt byta mellan de olika frekvenslägena. Den senaste versionen är 6.0 och finns att ladda ner här.

Tillbehör i lådan

I lådan hittar vi en installationsguide och en CD-skiva med drivrutiner. Tillbehören kan skilja från våra testexemplar till det som faktiskt säljs i butik.

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
8 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MarcMorkulRehnFredrikHamit Sen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Hmm tror det blev FPS värde för 480 kortet efter överklockning ,72,3 FPS 🙂

Carl Holmberg
Editor

En tryckfelsgremlin har hittats och åtgärdats 🙂 Tack för påpekandet!

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

1060 är kung för några månader till, tills att allt fler dx12 titlar rullar ut under den kommande tiden. Vill man spela gamla dx11 köp grönt. Vill man ha valuta för pengarna framåt i tiden och tänker längre än näsan räcker, och vad som erbjuds vid sidan om enbart fps, köp rött. Jag skulle inte rekommendera 1060 före rx 480, sammanslaget så är de otroligt likvärdiga i dagsläget, men i långa loppet så tror jag att lag rött har dragit det längsta strået faktiskt. Synd att vi i sverige har ett överpris på amd:s kort bara, annars hade det inte… Läs hela »

daniel
Medlem

Så tråkigt med fanboys,försök vara lite objektiv istället.1060 är snabbare,billigare och dessutom strömsnålare så valet är väldigt enkelt!. Och vad är det Amd korten har att erbjuda vid sidan om fps??..Nej,den här ronden grafikkort har Amd tappat totalt tyvärr.

Tack Nordic för testet

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Nytt effektivare gränssnitt (mantle (vulkan), som tvingade microsoft att fixa dx12 tillexempel typ mot sin vilja kändes det som, kallas utveckling utanför periferin). Freesync genom enkla kablar, ingen dyr hårdvara som konsument måste betala.
Mer framtidskort än 1060, som jag sa, ett kort för de som tänker längre än näsan räcker.
Skillnaden är ca 5fps i snitt på dessa kort, nordic hardware glömde att ta med sapphire rx 480 som presterar bättre än msi rx 480 tillexempel, ca 5 %, så jag undrar vilka som är fanboys igentligen ?.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag är benägen att hålla med om att rx 480 verkar vara det bättre kortet i längden, särskilt om man har tänkt hoppa över uppgradering i en generation eller två.

Freesync/G-Sync förefaller vara ett krav för att spela i 4k dock så det kan nog vara helt avgörande för vad man bör köpa beroende på vad man har/tänkt skaffa sig för bildskärm.

Morkul
Medlem
Morkul

Du kan ha rätt du kan ha fel…

Innan jag skulle uttala mig om huruvida vilket kort som är bäst/prisvärt under DX12 så skulle jag faktiskt vilja se tester som är väl utförda med flertalet spel titlar och det kommer dröja ett tag. Innan vi har sådana tester vet helt enkelt inte hur situationen med DX12 kommer att se ut.

Dock så hoppas jag du har rätt dock så tror jag att 1070 och 1080 korten kommer fortsättningsvis vara de ända valen i framtiden, i alla fall om man vill ha ”vättig” upplösning (4k).

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Helt riktigt, det är svårt att veta exakt hurvida korten kommer att prestera när DX12 är helt moget och drivrutiner optimerade, dock så har jag inte sett någon tendens på någon större överraskning än så länge. Kanske lag grönt kan få till det via optimeringar i mjukvaran, men det borde vi ha sett redan kan man tycka, vi får se. Korten som verkar trivas bäst med DX12 i dagsläget verkar vara Radeon Fury korten, de ökar rejält i prestanda i de tester man har sett runt om på nätet. 1070 och 1080 spelar i en liga för sej och är… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

”Högre upplösning är bara att glömma i detta segment tror jag.” Det är där du har helt fel! Nu sitter jag själv på 1080 kort så jag kanske inte ska säga så mycket men jag vet flera som sitter på just 1060 kort och kört i 4k utan problem. Problemet är att de som testar spelen inte har riktigt koll på 4k och sedan är det förstås lite subjektivt vilket inställningar man kan leva med. Personligen skulle jag aldrig kunna spela kunna gå tillbaka till 1080 igen, skulle jag bli tvingad till ett sämre grafikkort så drar jag hellre ned… Läs hela »

Marcus
Medlem
Marcus

Känns lite som att jämföra äpplen och päron med tanke på den mycket högre frekvensen på 1060. AMD borde verkligen sänka priset …