Testresultat: Strömförbrukning

När vi testade Toshiba OCZ RV400 för några månad sedan presenterade vi några preliminära resultat när vi börjat testa strömförbrukning på ett helt nytt sätt. Sedan dess har testsystemet gått varmt och vi har nu testat strömförbrukning på ett 50-tal SSD-enheter i 2,5-tum såväl som M.2- och AIC-formaten.

Effekt vs effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna. All ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn. Denna kan i realtid granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Effektförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

intel_600p_power_idle

Då vi inte lyckats få till APM på våra testade PCIe-enheter så kommer strömförbrukningen i vila inte att vara så låg som många av SATA-enheterna. Men jämfört med andra M.2-enheter så är 600p i ungefär samma liga som Samsung 960 Pro. Dock fortfarande betydligt mer än SATA-enheterna.

Energieffektivitet

intel_600p_power_officeOm vi istället fokuserar på enhetens effektivitet så ser vi att 256 GB-modellen ligger inget vidare till. Det beror på att prestandan inte väger upp för den höga förbrukningen. Modellen på 512GB får dock ett godkänt resultat.

intel_600p_power_virtualizationÄven om 512 GB-modellen troligtvis drar mer ström än 256 GB så hamnar den betydligt längre upp på grund av dess bättre prestanda.

Effektförbrukning – i drift

Likt många andra PCIe-enheter så drar 600p en del ström under belastning. Det som skiljer 600p åt, är att den inte presterar lika bra som de andra PCIe-enheterna. Det gör också att den drar lite mer ström totalt sett.

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Gustav GagerJontekarlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Gillar verkligen Intel 600p, har själv en på 256GB, dock är jag lite orolig över värmeutveckligen. Vid belastning så kan den nå temperaturer upp till 93c!
Har meddelat där jag köpte ifrån och kommer säkerligen få en ny disk, för enligt dem så ska den inte bli så varm. Men vet inte.