Testresultat: Olika QD och paketstorlek

Som vanligt så tittar vi också på hur enheterna beter sig när vi testar dem vid olika QD. QD betyder Queue Depth och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten  parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 (ibland högre), men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4 och de allra flesta stannar vid QD1. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Vid QD1 så är Optane överlägset snabbast men så fort QD går upp till 2 eller högre så ligger enheten på ungefär samma nivå som Samsung 960 serie och föregångaren Intel 750. Intressant nog så dippar båda Optane enheterna vid QD2 av någon anledning.

Läsning däremot är en helt annan femma. 900p är överlägsen vid QD1 och QD2 och når sedan sitt maximum redan vid QD4 medan de andra enheterna inte når förrns QD32.

Sekventiell skrivprestanda är på samma klass som de andra. Vi ser också att Samsung 960 Pro är något snabbare när IO blir större än 32KB.

Även vid läsning så ligger 900p på samma nivå som övriga NVMe-enheter på marknaden.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tackar så mycket för detta bus-spännande test! Mycket trevlig läsning, måste tillstås. Har väntat på att en hårdvaru-väbbsida ska titta på U.2-versionen av 900P, då jag är väldigt intresserad av att ploppa i en sådan i min nya PC.

Med detta i åtanke hade det såklart också varit mycket intressant att fått se insidan av det där fina helgjutna 2.5″-chassit… Nå, mina Herrar, vad sägs om en liten centerfold-striptease? 😀