Phison E8 & SLC Cache

Phison E8 är den första i en ny generation av billigare PCIe kontrollerkretsar. Det är primärt två saker som skiljer E8 från andra PCIe kontrollerkretsar. Det första är att man endast använder två PCIe-bansor. De flesta brukar använda 4 stycken för att möjliggöra prestanda upp till 4000 megabyte per sekund. Genom att halvera antalet banor så begränsar man kontrollerns maximal prestanda till 2000 MB/s. Man ska också komma ihåg att det det finns en del overhead som gör kontrollerns maximum ligger närmare 1600 MB/s. Det andra som gör E8 lite speciell är att den endast har 4 stycken NAND-kanaler där de flesta andra använder 8. Detta begränsar antalet NAND-enheter som kan kopplas in till kontrollern och det begränsar hur stor SSD man kan bygga men det begränsar också prestanda en aning. Den stora fördelen med dessa två är att kontrollerns design är betydligt enklare och det gör den enklare och billigare att tillverka och sedan drar den mindre ström.

I dagsläget så finns två varianter av E8. Den vanliga E8 och sedan E8T. Båda är identiska förutom att E8T inte har stöd för DRAM utan använder istället HMB (Host Bus Memory) som är en del av NVMe standarden. Det betyder att kontrollern använder en bit av systemets RAM istället för att ha en DRAM-krets på SSD-enheten. Det är ett sätt att bygga en SSD utan DRAM (billigare och drar ännu mindre ström) utan att enhetens prestanda går totalt i botten. HMB är givetvis långsammare än lokalt DRAM, men ändå bättre än inget. Den vanliga versionen av E8 har istället stöd för DDR3/LPDDR3 DRAM och det är vanliga E8 som vi testar i Kingston A1000 idag. Kontrollern i sig är tillverkad på 40nm och har endast två kärnor (E7 har 4).

SLC-cache

Precis som alla andra kontrollerkretsar som har TLC-stöd, har Phison E8 stöd för SLC-cache. Det betyder att man tar en viss del av enhetens lagringskapacitet och skriver data som SLC, vilket ger betydligt bättre prestanda. När SLC-cachen är full så kommer dock skrivprestandan att sjunka avsevärt. Kingston har inte gått ut med hur stor SLC-cachen är så vi var helt enkelt tvungna att ta reda på det själva.

Här kör ett sekventiellt skriv-test och mycket riktigt så presterar A1000 bra fram till att vi skrivit ungefär 25 GB med data. Det betyder att SLC-cachen för 480GB modellen av A1000 är ungefär 25 GB stor. 960 GB modellen kommer givetvis ha en större cache och 240GB modellen kommer ha en mindre. Efter att cachen är full så ligger enheten runt 550 MB/s vilket är ungefär vad en snabb SATA-enhet brukar prestera.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerDr No Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dr No
Gäst
Dr No

”MTBF 1 000 000 Hours”

Det är ju klar vinst redan där!