Olika sätt att omkoda video

Måste man ha separat hårdvara för att spela in och streama mitt spelande? Det finns inga måsten men olika lösningar kräver olika mycket av din hårdvara. En annan tumregel är också att ju bättre kvalitet, upplösning och prestanda du vill ha desto mer krävs av den datorn som sköter inspelningen. Det finns lite olika möjligheter för att spela in innehållet på bildskärmen och vi har listat några alternativ nedan.

Ripsaw går utmärkt att använda vid spel på konsol

Tänk på att oavsett alternativ så ökar kraven på datorn vid högre kvalitetsinställningar. Mjukvaruomkodning med x264 ger bättre kvalitet än hårdvaruomkodning med H264 men H264 är alltid bättre om det ger en jämnare blidström utan störningar än själva kvalitén på bilden.

    • Inspelning med endast mjukvara. Detta innebär att din dator står för hela arbetsbelastningen. Allt från att ta hand om den inkommande bildströmmen till att omkoda till önskat format samt att skicka denna omkodade ström till Twitch eller Youtube. Exempel på ett sådant program är Playclaw eller Fraps. Då kan du dock endast spela in på den dator du spelar på, och inte från några andra källor.
    •  Separat hårdvara utan inbyggd hårdvaruomkodare. Den senaste iterationen av dessa använder USB 3 eller PCIe vilket ger en nästan fördröjningsfri bildåtergivning. Med denna typen av hårdvara sköts uppfångandet av bildströmmen av hårdvaran vilket ger den dator som enheten är ansluten till får viss avlastning. Dock så sköter datorn fortfarande skälva omkodningen av bildströmmen och uppladdningen till Twitch och Youtube. Med hårdvara kan du spela på en dator och spela in/streama från en annan dator. Exempel på produkter inom denna kategori är Razer Ripsaw och Avermedia Extreme Cap U3.
    • Separat hårdvara med inbyggd hårdvaruomkodare. Med en hårdvara som denna sköts nästa allt utom själva streamingen till Twitch och Youtube via hårdvaran. Du får maximalt med resurser ledigt för att undvika problem med bildströmmen. Exempel på produkter i denna klass är Avermedia Live Gamer HD eller Elgato Game Capture HD 60 Pro. En annan lösning inom denna kategori ör Nvidia Shadowplay om ditt grafikkort stödjer det. Då används en del av grafikkortets belastning till att omkoda din stream.

Razer Ripsaw, som vi kikar på i den här artikeln, till hör den andra typen. Det finns alltså ingen inbyggd hårdvaruomkodare, utan enheten förlitar sig på prestandan hos din dators processor. Hur det fungerar och hur du kommer igång med Ripsaw ska vi gå igenom på nästkommande sidor.

Innehåll

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid