Summering och omdöme

Det har varit ett otroligt bra år för Nvidia och deras senaste arkitektur Pascal. Med hög effektivitet och prestanda har man ökat gapet mellan sig själv och konkurrenten AMD som tyvärr inte lyckades leva upp till förväntningarna med Radeon Vega. Med Lightning Z och likvärdiga toppklassade grafikkort cementerar partnertillverkarna vad som gäller för 2017, nämligen Nvidia.

Nvidia ohotade bäst på toppen

På det absoluta toppsegmentet är Nvidia totalt ohotade med deras Pascal-baserade grafikkort, Titan-serien inkluderat. Samma sak gäller även toppsegmentet för konsumentmarknaden där Geforce GTX 1080 Ti ingår. Radeon Vega är ett stort steg åt rätt riktning för AMD men det är tyvärr inte tillräckligt bra för att ens kunna jämföras med ett Geforce GTX 1080 Ti i redan prestanda.

Tittar vi på AMD kan vi konstatera att lanseringen av Radeon Vega fortfarande inte skett på en större skala. Partnertillverkarnas modeller har fortfarande inte lanserats och förutom några läckta pressbilder är det knäpptyst från både AMD och tillverkarna om Vega. En riktig konkurrent till GTX 1080 Ti finns inte vilket gör Nvidia till prestandakungen för 2017.

Ett grafikkort som kräver hög upplösning

Nvidia är givetvis medvetna om detta och i takt med lanseringen av Pascal-familjen stod det ganska tidigt klart att priserna skulle justeras uppåt. Med senare lanseringar av Titan X, Xp och GTX 1080 Ti visade Nvidia att man fortsätter höja på priserna vilket tyvärr resulterar i det vi ser här: Ett konsumentgrafikkort som kostar 9 500 kronor. Det är dels en väldigt hög prislapp sett rent historiskt men också relativt högt jämfört med andra likvärdiga, påkostade GTX 1080 Ti. Priserna på prestandagrafikkort gynnas inte heller av dålig tillgång efter fortsatt stort intresse från kryptovalutagrävare världen över.

Den höga prislappen matchar dock MSI Lightning Z som andas kvalitet och erbjuder imponerande prestanda. Prestandan är dock något kunden själv måste utnyttja och i det här fallet är det bara höga upplösningar som gäller. Det här kortet är som gjort för gaming i 4K och det kan i de flesta fall leverera bra prestanda trots höga grafikinställningar. Gaming på 4K kräver en bildskärm som klarar av den upplösningen och det är separat kostnad. Det är inte billigt att vara en gamer 2018, speciellt inte om man vill ha det bästa och mest skryt-vänliga som finns.

Omdöme: MSI Geforce GTX 1080 Ti Lightning Z

MSI Lightning Z slår ner på testlabbet som en blixt från klar himmel och imponerar stort. MSI lyckas leverera en genomarbetad produkt med en rejäl toppklassad kylarlösning. Grafikkortet är bland det största vi har testat, i både storlek och vikt. Lightning Z kommer med höga klockfrekvenser från fabrik, faktiskt bland de högsta för partnertillverkade GTX 1080 Ti, och levererar grym prestanda i 4K. Den påkostade och uppgraderade strömförsörjningen ökar effektförbrukningen vilket resulterar i sämre effektivitet än likvärdiga grafikkort. RGB-belysningen är genomtänkt och smakfullt, till skillnad från andra grafikkort, och ger kortets förövrigt svarta design lite liv.

Lightning Z är en dyr pjäs som behöver sträcka på benen och är perfekt för gaming i höga upplösningar eller riktigt seriös överklockning. Dagens prissättning på ungefär 9 500 kronor gör det här kortet till bland de dyraste GTX 1080 Ti-korten på marknaden, ungefär på samma nivå som konkurrenten Asus motsvarighet Posideon Platinum. MSI Lightning Z är ett utmärkt val för den som vill ”treat yo self” och det snabbaste konsumentkortet vi testat hittills.

Rekommendation: Bästa entusiastgrafikkort

MSI Geforce GTX 1080 Ti Lightning Z
9.3 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd320 mm
Minne11 GB GDDR5X
Fördelar
+ Mycket kylarlösning
+ Mycket höga frekvenser
+ Energieffektivt
Nackdelar
- Stort och långt grafikkort
- Tar många IO-platser
- Hög prislapp
Bra att veta
Ett påkostat grafikkort med höga frekvenser från fabrik som tar mycket plats.
Prestanda10
Kylning9
Energieffektivitet8.8
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Marknadsanalys 2018-01-18

Marknaden har svalnat av lite efter lanseringarna av Radeon Vega och Nvidias kontring GTX 1070 Ti. Priserna har dock höjts på grund av högre tillverkningskostnader, valutakurser och mining vilket resulterar i allmänt högre priset jämfört med samma period förra året. För köpsugna konsumenter gäller fortfarande våra köprekommendationer, annars tycker vi att man lugnt kan avvakta under vintern och början av året.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid