Summering

Radeon RX Vega är minst sagt efterlängtad av många. Nvidia har levt loppan i prestandasegmentet i ungefär två år och AMD:s lansering är goda nyheter inte bara för kunsumenter utan även PC-marknaden generellt. Nvidia behöver konkurrens även i toppsegmentet och vi kan glädjande säga att Radeon RX Vega är en värdig konkurrent i prestandasegmentet mellan 4 000 till 6 000 kronor. Det finns dock som vanligt flera sidor av ett mynt och även om Radeon RX Vega är på det stora hela en positiv nyhet är det ingen perfekt produkt.

Prestanda

Ser vi till ren prestanda kan vi kortfattat säga att Radeon RX Vega 64 levererar snarlika prestandanivåer som referensmodellen av rivalen Geforce GTX 1080. Vega 64 presterar traditionellt lite bättre i 4K-upplösning medan GTX 1080 presterar bättre i 1080p-upplösning och medan Vega 64 drar det längsta strået i de flesta speltesterna är det ofta med liten marginal. Samtidigt finns det enstaka tillfällen där GTX 1080 är det bättre kortet, inte minst GTA V där Nvidia i dagsläget utklassar AMD.

Den mest imponerande prestationen står dock lillebror Vega 56 för. Grafikkortet är oftast 5-10 procent snabbare än GTX 1070, med GTA V som det enda tydliga undantaget. Så jämför vi rakt av mellan AMD och Nvidias prestandamodeller är det i instegsklassen med Vega 56 som AMD imponerar mest prestandamässigt.

Prestanda per watt – Undvik Turbo på referenskorten

Medan AMD ligger bra till prestandamässigt är det som väntat inte lika imponerande när vi räknar in effektförbrukningen. En Vega GPU på 12,5 miljarder transistorer bör dra mer ström en en GP104 GPU på 7,2 miljarder transistorer och så är sannerligen fallet. Vid 4K-upplösning i Hitman, en titel där AMD och Nvidia ligger ganska jämt prestandamässigt, drar vårt testsystem 127 watt mer med ett RX Vega 64-grafikkort i balanced mode än med GTX 1080. Aktiverar vi Turbo-läget på RX Vega 64 som ger nästan obefintlig prestandaökning sticker förbrukningen i taket och ligger på 175 watt (!) högre än GTX 1080. Det är nästan lika mycket extra effekt som Nvidias totala specificerade tdp-värde för GTX 1080.

Medan den slutgiltiga effektförbrukningen är nästan skrämmande hög är RX Vega faktiskt effektivare än både Radeon R9 Fury X och RX 580

Vega 56 klarar sig som väntat betydligt bättre men vårt testsystem drar trots allt 66 watt mer än när vi kör samma test med GTX 1070. Återigen sticker förbrukningen när vi aktiverar turbo-läget och landar på runt 100 watt mer än den gröna rivalen.

När vi bryter ned siffrorna i effektivitet kan vi konstatera att Nvidias Pascal-grafikkort är i en klass för sig och levererar extremt fin prestanda per watt. Vega 56 levererar lite bättre värde än storebror och medan den slutgiltiga effektförbrukningen är nästan skrämmande hög är RX Vega faktiskt effektivare än både Radeon R9 Fury X och RX 580.

Överklockning och ljudnivå – Vänta på kraftfullare kylare

Den extrema effektförbrukningen på inte minst Vega 64 vittnar om att AMD pressar sina Vega-kretsar till det yttersta och det är något som återspeglas även i annat prestanda per watt. Vega 64 har väldigt snål överklockningsmarginal och även om lillebror Vega 56 klarar sig bättre och faktiskt erbjuder ganska fin överklockningspotential är referenskorten inget att hänga i granen. AMD:s referenskylare är helt enkelt inte kapabla att hantera den värmeenergi som Vegas strömhungriga kretsar utsöndrar. Vid tung belastning stiger inte minst ljudnivån när kylarens fläkt får jobba hårt för att hålla temperaturerna i schack. Det var länge sedan AMD levererade ett tyst referenskort på prestandamarknaden och RX Vega är tyvärr inget undantag. Det kommer krävas kraftigare kylflänsar och större fläktar för att ge rimliga ljudnivåer med RX Vega, något som även torde kunna öka överklockningspotentialen.

Ljuspunkten är att alla datorentusiaster som gillar vattenkylning här har grafikkort som bara ber om ett svalkande vattenblock. Vilket också AMD bekräftar genom att lansera en vattenkyld variant av Vega 64 med högre frekvenser.

Prestanda per krona – AMD:s trumfkort och livlina

Som väntat och sedvanligt har AMD ett ess i skjortärmen och det stavas prestanda per krona. Även om esset kommer lite i brist på andra verktyg är det lysande nyheter för datorentusiaster. Riktpriserna för Radeon RX Vega 64 i svenska butiker ligger på 5 090 kronor inklusive moms. Det går att jämföra med det absolut billigaste GTX 1080-grafikkortet på Prisjakt som i skrivande stund ligger på drygt 5 300 kronor, medan de flesta modeller hos välrenomerade butiker ligger mellan 5 700 – 6 500 kronor. Så länge AMD:s riktpriser håller ända ut till e-handlarna ger det AMD ett rejält övertag i prestanda per krona. Det betyder med största sannolikhet att Nvidia följer upp med prissänkningar av GTX 1080 och resultatet är mer prestanda per krona för oss konsumenter oavsett ifall man väljer AMD eller Nvidia i prestandasegmentet.

Uppdatering 2017-08-16: Prislappen på 5 090 kronor verkar varit ett introduktionspris från AMD och knappt 24 timmar efter lansering var dessa grafikkort slutsålda i Sverige. Med det nya instegspriset på 6 090 kronor för referensmodellen av RX Vega 64 ger AMD:s nya flaggskepp inte längre bäst prestanda per krona i segmentet. Nordichardware har därför uppdaterat både omdöme och rubrik till denna artikeln. Om situationen ändras gör vi ytterligare uppdateringar. I skrivande stund är prispressade partnervarianter av GTX 1080 de kort som levererar bäst prestanda per krona i prisklassen runt 6 000 kronor.

Radeon RX Vega 56 som börjar säljas först den 28 augusti har ännu inte fått några officiella svenska prisuppgifter. Kan AMD matcha eller lägga sig under prislappen för GTX 1070 har man ett starkt utgångsläge för den som satsar på maximal prestanda per krona i prisklassen runt 4000-5000 kronor.

Värt att notera är också att AMD har ytterligare ett ess i skjortärmen när det kommer till kostnaden för ett gamingsystem. Skärmar med adaptiv uppdateringsfrekvens som AMD Freesync och Nvidia G-sync ger ett rejält lyft för spelupplevelsen. AMD har inte bara fler Freesync-skärmar på marknaden, de kostar också betydligt mindre än motsvarande Nvidia G-sync-modeller. I slutändan kan en konsument som köper både grafikkort och skärm spara tusenlappar på att gå på AMD:s linje.

GTX 1080 är karatemästaren och Vega 64 är Hulk Hogan

Lanseringen av Radeon RX Vega är som sagt väldigt goda nyheter för nästan alla inblandade. Kan AMD bara hålla sin utlovade riktpriser kan gamers vänta sig bättre prestanda per krona än tidigare i prestandasegmentet och det lär följas upp av prissänkningar från Nvidia.

Den slutgiltiga frågan är då, kan vi rekommendera dig som konsument att köpa ett Radeon RX Vega 64-grafikkort?

Är du en konsument som vill få mycket prestanda per krona och antingen inte bryr dig om högre effektförbrukning och hög ljudnivå eller satsar på att vattenkyla ditt grafikkort kan referensmodellen av Radeon RX Vega 64 vara ett alternativ. Här får du ren råstyrka utan något finlir eller hänsyn till omvärlden. För dig som värnar om miljön och inte njuter av tanken på ett tjutande grafikkort i datorn är Geforce GTX 1080 det bättre alternativet. Ett effektivitetens underverk även om du i dagsläget får betala lite extra för uppvisningen. Men i slutändan behöver AMD ligga på en lägre prislapp för att vara riktigt konkurrenskraftig mot GTX 1080 så länge vi inte tar in andra faktorer i beslutet.

Sitter du däremot redan på en G-sync eller Freesync-kapabel bildskärm är detta en faktor som får stor vikt, oavsett om du köper AMD eller Nvidia bör du även satsa på en skärm med adaptiv uppdateringsfrekvens.

Personligen skulle vi vänta på partnertillverkarnas modeller av Radeon RX Vega för att se vad kraftfullare kylare kan ge i form av sänkta ljudnivåer och högre överklockningspotential. Samt även få en klarare bild i AMD:s prissättning av Radeon RX Vega 56 som efter våra tester ser ut att kunna bli ett riktigt intressant alternativ för den som vill pressa maximal prestanda ur sina surt förvärvade slantar.

Betyg

AMD Radeon Vega 64
6.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd279 mm
Minne8 GB HBM2
Fördelar
DX12-prestanda
HBM2/HBCC
Billigare med Freesync
Nackdelar
Hög effektutveckling
Minimal OC-potential
Högljutt referenskort
Bra att veta
Grafikkortet finns även i en silverfärgad luftkyld modell samt en vattenkyld modell.
Prestanda8
Kylning6
Energieffektivitet6
Pris
~6000
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
AMD Vega 56
6.4 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Längd279 mm
Minne8 GB HBM2
Fördelar
DX12-prestanda
HBM2/HBCC
Billigare med Freesync
Nackdelar
Hög effektutveckling
Minimal OC-potential
Högljutt referenskort
Bra att veta
Radeon RX Vega 56 kommer att börja säljas den 28 augusti.
Prestanda7
Kylning6
Energieffektivitet6.2
Pris
~4000?
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

OBS. NordicHardware har varit i kontakt med flera svenska återförsäljare inför publiceringen av denna artikel. Väldigt få återförsäljare i hela världen väntas få grafikkort att sälja under veckan som kommer och det är fortfarande oklart när tillgängligheten kommer att förbättras i svenska kanaler. Vi lägger också en brasklapp för att priserna kan komma att vara olika hos olika svenska återförsäljare.

75
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
63 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
naraccasJBAnton KarmehedHamit SenJackbob Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Gäst

Det var väl väntat. Drar alldeles för mycket mot vad Nvidias motsvarighet i samma prestandaklass. AMD borde skrota CGN-arktitekturen och börja om på ny kula. Den har ju trots allt varit med enda sedan 2011 medan Nvidias Pascal har rötter till Maxwell från 2014 och det har ju visat sig vara en framgångsaga. Inte heller kan AMD sänka priserna när det handlar om större kretsar för att ta igen nackdelarna. I slutändan tycker jag inte det finnas någon anledning att gå AMD denna generation. Fury X lyckades ju trots hålla takten med 980Ti i många titlar. Hawaii-kretsarna drog visserligen en… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Nu är du väl ändå lite väl taskig (göteborska) Klappa? Jag bläddrade snabbt igenom alla testvärden, tycker överlag att det ser positivt ut – sånär som på några speltitlar. Temperaturen är inte överdrivet hög i balanserat läge (Turbo kan man glömma), och vad gäller ljudnivån – spelar inte de flesta ändå med lurar??? Jag har redan lagt en order på ett kort, kan återkomma med egen erfarenhet senare, kommer jämföra med GTX 1080 och RX 480 & 580 (i Crossfire). Hur många av er som kommenterar här är egentligen i köpläge, och skulle isf kunna TÄNKA SIG ett Amd-kort (eller… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Personligen har jag äntligen köpt en Rysen 7 1800X, efter många om och men. Det kommer bli min sekundära burk och har tankar på Vega 56 eller GTX 1070 och allting kommer nog komma till vilket utan dem som är billigast. Har två GTX 1080 TI i promär burken så jag är inte i behov av extrem prestanda. Så jag blandar i alla fall vilt mellan AMD, Intel och nVidia. När man pratar med kollegor och vänner får jag bilden av att de flesta riktiga entusiaster ser bortom märket på varan. Tittar man på någon som bygger burkar för ett… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Minns vad du skrev, att du nu skaffat en R7 1800X – bra val. Vill bara nämna för dig en erfarenhet jag fått vid överklockning av min Ryzen, visserligen en 1700 men kan nog även vara gällande för 1800X, nämligen att börja blåsa på rejält med CPU-kylning (100%) redan vid 60°C. Jag har en Corsair H80iV2 CPU-kylare med dubbla 120mm fläktar (utbytta till extra tysta). För att få fram bästa inställning körde jag CPU-testen i Geekbench 4. Vid 4GHz stängdes datorn ner under testet tills dess att jag fann rätt inställning. Nu kör jag ändå inte datorn så hårt, har… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Rättar ett litet fel, kollade ikväll, det skall vara: ”CPU-kylning (100%) redan vid 55°C (max temperaturen är inte högre än 75°C). Sättningen i mitt fall sker i Corsairs egen applikation. Om inte du Morkul, så kanske någon annan har användning för denna info. /jb

Mundus
Gäst
Mundus

Överklockinging har alltid varit AMD kortens starka sida. Så vi får se hur det blir på den fronten när andra företag börjar göra kort med ordentlig kylning. Annars rent som en gamer så är det NVIDIA som gäller, men så har det varit ett bra tag nu. Förutom om du spelade mycket BF4 när det var nytt.

Morkul
Medlem
Morkul

Vet inte om jag missat något men det skulle vara kul med en pris/prestanda uträkning. Förstår mycket väl att Vega 64 är bästa pris/prestanda val men Vega 56? Vega 56 vinner ibland över GTX 1070 och förlorar ibland, har inte orkat räkna på snittet, och GTX 1070 är trots allt $50 billigare.

Fredrik
Gäst
Fredrik

Vad är psu rekommendationen ? Har sett en låda på youtube där rx vega 64 luftkyld angav 750w som psu krav? Kan ni bekräfta det ryktet?

Medlem

Hej,

Ni skriver ”Nvidia kallar inte längre sitt grafikminne för “vram” utan “HBC” och indikerar att grafikminnet ska agera mer som en cache än ett traditionellt minne.” Borde det inte vara AMD som kallar det HBC?

Medlem

Fundera själv på en vega men nu blev jag osäker med tanke på testerna. Har en R9 380 Kort. Ska man byta till Nvidia eller ska man vänta tills MSI och Gigabyte och alla dom släpper sina versioner?

JB
Medlem
JB

NUUU – sänker Nvidia (kanske – förmodligen), efter att ha sugit ut max från ALLA tidigare köpare, enbart i ett försök att knäcka konkurrenten – Amd!! Hur nice är det??

Jag har både röda och gröna kort, men jag värnar just nu konkurrensen!!

/jb

Jörgen Rehn
Medlem
Jörgen Rehn

Hmm, se där! Efter läckta prestanda tester samt amd:s egna uppvisning av rx vega så är man allt annat än förvånad. Känns äkta amerikanskt, stark motor (men utan finess), drar soppa som fan (el), men det gör ju inget, USA har ju ändå dragit sej ur klimatavtalet.., (”don’t care, someone else can clean the shit after me, I just want to earn money!”) GPU divisionen får nog försöka lära sej av CPU divisionen, även fast den inte är perfekt den heller. Skulle jag vara tvungen att spendera över 4000:- på ett grafikkort just nu så skulle jag välja Nvidia alla… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Jag förstår dig, men hoppas samtidigt att inte för många resonerar som du, för då kanske den tråkiga situationen uppstår att det bara finns en tillverkare (monopol), och vad som då händer med priserna har vi ju nära på redan fått erfara. Men entusiastgrafikkort är ju inte direkt billiga, och naturligtvis vill man ha det bästa. Men vad är det bästa, i denna test sägs bäst pris/prestanda (”Mest prestanda per krona”), men av någon anledning är inte det bäst för dig. Du verkar fast och fäst i Nvidia, och det gör ju iofs livet lite enklare;) /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Värt att nämna att se säger ”Mest prestanda per krona” utan att veta de svenska priserna. Så vi måste vänta och se om det verkligen stämmer.

JB
Medlem
JB
Morkul
Medlem
Morkul

Då korten inte finns i lager ännu så är det inte helt säkert att det är dessa priser vi kommer att få se.Vega 64 kort ligger hos Webbhallen på 9 390:- och NerOnNet 10 129:- så bara bara vänta och se som gäller just nu.

Tänk på att GTX 1070 är hela $50 billigare än Vega 56 så det borde i teorin vara 500-600 SEK billigare. Blir så fallet så stämmer inte ”Mest prestanda per krona” på Vega 56 Vega 64 det dock stämma på då den är $50 billigare än GTX 1080.

JB
Medlem
JB

Både Webhallen och Netonnet kommer med största säkerhet att justera ner sina priser – rejält!

Men jag håller med dig om att NHW nog förhastade sig något vad beträffar uttalandet: ”Mest prestanda per krona”. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Såg precis att komplett just tagit bort varan från sortimentet och lagt in exakt samma kort med 1000:- prishöjning. Alltså 6090:- nu

JB
Medlem
JB

Vet inte vad Komplett håller på och dribblar med, men korten för 6090 är sk Silverpacks, de innehåller 2 speltitlar. Detta kort: https://www.komplett.se/product/945230/datorutrustning/pc-komponenter/grafikkort/pci-express/xfx-radeon-rx-vega-64-black finns att beställa för 5090. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Sitter just nu och uppdaterar Kompletts hemsida lite så och då med sökningar på Vega 64 och det verkar som de inte vet vad de håller på med. Priser förändras konstant, kommer kommer som sedan blir inaktiva produkter och nytt kort med samma namn kommer upp med ett annat pris.

Andra företag sätter just nu upp en tämligen högt pris och ingenting kommer nog hända där till korten är i lager.

Som sagt, tror vi får vänta tills korten faktiskt finns i lager innan vi får en korrekt prisbild. Som Anton säger, ”jäkla soppa med prissättningen just nu”.

JB
Medlem
JB

Mitt förslag, undvik profetior vilket ni båda håller på med. /jb

JB
Medlem
JB

Profetia: ”Min magkänsla säger att 5090 SEK bara är ett introduktionspris som kommer att höjas snart tyvärr.”

Alldeles oavsett alla spekulationer, så är det ett faktum att RX Vega 64 kan köpas idag (vilket många gör, antal i lager sjunker) hos ÅF Komplett till ett pris av 5090, introduktionspris eller inte, DET får visa sig. /jb

JB
Medlem
JB

He, he, visste det skulle komma;) Ok, jag också då, men DET uttalandet står jag för till hundra. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

När di säger ”ni båda” så antar jag att du inkluderar mig och det förstår jag inte alls.
Enda jag säger att just nu vet vi ingenting om prisbilden och vi måste vänta tills faktiskt korten börja säljas innan vet vilket priset kommer att bli. Om något så är det du som har har gjort profetior/ antaganden om priset.

JB
Medlem
JB

Så fick du sista ordet – Morkul

Jackbob
Medlem
Jackbob

Kan inte direkt påstå att jag är överförtjust. Har suttit och väntat på dessa kort alldeles för länge nu eftersom jag har en rätt dyr freesync skärm. Helst hade jag velat sett en rival mot GTX 1080Ti då jag även äger en 4K TV kopplad till datorn. Men men, det blev som det blev och vart som det vart. Förhoppningsvis så kan AMDs partnertillverkare råda bot på denna jetmotor till kylare på referensmodellerna. Och om dom inte klarar det så blir det garanterat ett köp av ett 1080Ti. I framtida recensioner så tror jag det hade ökat läsbarheten om ni… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Utan att kunna lova något så tror jag säkert du blir nöjd med ett Vegakort till din skärm. Men som nämnts, du måste ha ett nätagg som klarar att försörja rubbet. Själv väntar jag inte, ordern är redan lagd – gillar referenskort;)

Jackbob
Medlem
Jackbob

Nätaggregatsproblemet som många målar upp är inte så stort som det ges sken av. Det är väldigt få personer som sitter på nätagg under 600 watt och systemet drar ju maximalt ~490 watt i tester med törstig 8 kärnig processor. Och sitter man på ett litet skräpaggregat på 450 watt så tittar man nog inte på att köpa grafikkort för 5100 heller. Själv så har jag ett 860 watt platinum så effekten är inget problem. Men jag vill kunna vistas i rummet samtidigt som datorn är på utan att blåsa ut hjärnan ur öronen… Så det blir till att se… Läs hela »

Fredrik
Gäst
Fredrik

Köp den tekniken du redan har. Alternativt byt ut skärmen mot en gsync. Gtx stödjer gsync och amd stödjer freesync. Köper du ett gtx så förlorar du en av skärmens fördelar då freesync inte stöds. Den kvalitets höjningen du söker av gtx 1080ti går nog förlorad då skärmen möjligtvis kommer visa tearing när den renderar grafik. Jag planerar ett köp av skärm o gpu men saknar både gpu och sync skärm. Valet är lättare när man inte valt sync sida ännu. Du har ett svårt val framför dig. Hur mycket vill du behålla skärmen?

Jackbob
Medlem
Jackbob

Jag är väl medveten om skillnaden i freesync och gsync. Skärmen är bland det bättre du kan få tag i, en XF270HU, 144Hz 1440p IPS panel med freesync.

Det jag eventuellt spekulerar i är om jag vill övergå till ultrabred 21:9. Då är ju gsync på kartan igen.

JB
Medlem
JB

Du har en rackans grym skärm Jackbob! Hade själv förmånen att ha en sådan på prov. /jb

JB
Medlem
JB

Hej Carl-Anton;) Jag vill föreslå att ni kompletterar staplarna i diagrammen med ett värde. Det värdet skall vara – hur övriga korts mätvärden förhåller sig (i procent) till det bäst presterande kortet (100%). I fallet ”Far Cry Primal (DX11) – 2160p” skulle isf värdet ”(76,7%)” skrivas ut efter mätvärdet ”42,96”. För att tydliggöra kan ni även skriva ut ”(100%)” efter toppkortets mätvärde ”56,02”. /jb

JB
Medlem
JB

42,96 är alltså mätvärdet för ”AMD Radeon Vega64 Balanced”. /jb

Hamit Sen
Medlem

Hej JB,

Jag kan svara på din fråga ang. testresultat. Vi arbetar med att ta fram ett prestanda- och prisindex med procentenheter, likt det du nämner, så det är på gång!

JB
Medlem
JB

En fråga: är det någon skillnad i CPU-belastning mellan dessa kort? Att det är så mellan de olika upplösningarna är ju känt. /Jb

Hamit Sen
Medlem

Det finns ingen nämnvärd skillnad i CPU-belastning mellan grafikkorten. För att eliminera felkällor så låser vi alla kärnorna på processorn till en bestämd frekvens och stänger av automatiskt överklockning. Vidare så är grafikinställningarna och upplösningarna alltid samma vilket gör att mängden data som skickas från processorn till grafikkortet är samma. Teoretiskt så ska det inte finnas någon skillnad i hur processorn hanterar data i förhållande till de olika grafikkorten.

JB
Medlem
JB

Tack för svar Hamit, har ytterligare en sak jag klurar på. Jag är väldigt konfunderad över att Turbo- ger sämre prestanda än balanserat läge för Vega64. Har ni koll på stt kortet verkligen får den ström som behövs. För mig förefaller det som att kortet inte får den energi som krävs. Mäter ni effekten på båda 8-poliga kontakterna? Jag har en mätare från Zalman (ZM-VPM1), kanske har ni någon liknande. /jb

Hamit Sen
Medlem

Hej igen JB, V64 Turbo presterar överlag bättre än Balanced men i några speltester är det tvärtom, men skillnaden är som mest någon enstaka FPS. Skillnaden kan vara en eller två ”hickups” i form av framedrops, vilket kan bero på att fläkt och temperaturinställningarna inte skiljer mellan de två lägena, utan bara den totala effekten, vilket gör att Turbo-läget oftare kan nå temperatur-limiten än det balanserade läget. Vega-korten är känsliga när det kommer till värme, vilket vi märkte när vi försökte överklocka de, där för stor överklockning gav sämre resultat på grund av throttling – något som fick lösas med… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Turbo bör inte vara sämre i någon test! Har även tillställt Amd denna fråga, inväntar nu deras svar. /jb

JB
Medlem
JB

Ytterligare fråga. Borde inte värdena även för övriga kort vara OC-värden i Överklockningstestet? /jb

Hamit Sen
Medlem

Inför Vega-recensionen uppdaterade vi våra grafikkorts-riggar vilket innebär att all gammal testdata är föråldrad och inte aktuell. På grund av tidsbrist kunde vi tyvärr inte överklocka grafikkort som vi redan har recenserat. Vi har planer på att göra det till nästa stora recension!

JB
Medlem
JB

Tidiga tester kan vara förödande, använd drivrutin kan förorsaka totalt missvisande resultat för hårdvaran. Skall ni syssla trovärdigt med detta​ testande, då måste ni följa upp med publicering av vad drivrutinskorrigeringar leder till för resultat, likaväl som publicering av en prisförändring. Mycket jobb – visst, men det krävs! Exempelvis lär det komma en korrigering beträffande: Known Issues Radeon WattMan may not reach applied overclock states on Radeon RX Vega series graphics products or may cause mouse stuttering when left running in the background. (Hämtat ur Amd’s change-log) Resultatet​ kommer möjligen att förändra Vegakortens OC-resultat i förhållande till era testresultat. Observera… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Det råder för dålig insikt, inte bara hos allmänheten (här mestadels ”gamers”) utan även hos skribenter, om komplexiteten i datorsystem och produkter. Jag vet inte hur man skall bära sig åt för att höja den medvetenheten, har man inte sysslat med produkt-/systemutveckling och programmering, då är det svårt att inse svårigheterna. Vad gäller det nu aktuella, lanseringen av Amd’s nya GPU-modeller, så har det skruvats upp förväntningar, förmodligen inte av Amd direkt, utan mer av andra aktörer i periferin. Det är en ny arkitektur, som Amd’s tekniker jobbat häcken av sig för att få klar, de har eventuellt inte fått… Läs hela »

naraccas
Medlem
naraccas

Kanske dags att uppdatera artikeln? Komplett har haft VEGA 64 i lager för 5090kr i flera veckor nu.