Sammanfattning

Vi visste redan innan att 860 Pro är den snabbaste SATA-enheten på marknaden. Med tanke på hur bra 860 Evo presterar så kom det inte som någon överraskning. Mycket riktigt så är 860 Pro i toppen (bland SATA-enheter) i nästan alla tester. I de tester där den inte toppar så är den bland de snabbaste. Särskilt imponerade blev vi av Samsungs slumpmässiga prestanda vid låg QD. Det här är första enheten med SATA-gränssnitt som lyckades leverera över 10 000 IOPS, vilket är mycket imponerande.

Förutom prestanda så levererar Samsung precis det vi förväntat oss. 860 Pro har stöd för precis samma funktioner som 860 Evo och föregångaren 850 Pro har. Enheten har också fått en hälsosam uppdatering vad gäller TBW-värdet och det tyder på att Samsung litar på sina nya minneskretsar.

Allt är dock inte frid och fröjd och det finns en del problem. Det största uppenbara ”problemet” är att enheten använder SATA-gränssnittet tillsammans med MLC-Nand. Även om det finns klara fördelar med att använda MLC framför TLC, även på SATA-enheterna så har vi svårt att se hur fördelarna skulle överväga nackdelarna. 860 Evo är nästan lika snabb, har tillräckligt högt TBW värde och samma garantitid som 860 Pro och detta till ett pris som är nästan hälften av vad 860 Pro kostar. Då ska man också komma ihåg att 860 Evo inte är en särskilt billig SSD heller.

Det är inget fel att ta extra betalt för en produkt som är bättre än andra. Om vi inte hade haft PCIe-enheter så hade vi förstått varför Samsung velat ta ut ett högre pris för att få en lite bättre produkt. Men när även billigare TLC-baserade PCIe-enheter presterar bättre än 860 Pro i majoriteten av våra tester, ja då har vi svårt att se vitsen.

860 Pro är en superbra produkt som kommer att få svårt att hitta en publik som är villig att betala det som enheten kostar. Vi skulle kunna se den som ett alternativ för de som behöver billigare system/swap diskar för servrar eller arbetsstationer. Men för vanliga konsumenter så är det nog ingen ide. Titta då istället på en billigare PCIe-enhet.

Samsung 860 Pro

+ Bra prestanda trots låg kapacitet
+ Mycket bra slumpmässig läsprestanda vid låg QD
+ Snabbaste SATA-enheten på marknaden
+ 5 års garanti

– Långsammare än billigare PCIe
– Dyr

Lägstapris på Prisjakt.se:
Samsung 860 Pro 512GB Samsung 860 Pro 256GB 

OBS! Notera att sifferbetygen för SATA-SSD-enheter är generellt väldigt låga på grund av hur dagens kraftfulla NVMe-enheter presterar. Redaktionen jobbar på ett uppdaterat betygsystem som bättre ska reflektera de konsumentpåverkande skillnaderna mellan dessa enheter.

Samsung 860 Pro 512GB
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittSATA AHCI
Formfaktor2,5
Fördelar
Slumpmässig läsprestanda
Snabbaste SATA-enheten
5 års garanti
Nackdelar
Långsammare än billigare PCIe
Dyr
Klient4.1
Workstation6.1
Filöverföring3.6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Samsung 860 Pro 256GB
4.6 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
GränssnittSATA AHCI
Formfaktor2,5
Fördelar
Bra prestanda trots 256GB
Snabbaste SATA-enheten
5 års garanti
Nackdelar
Långsammare än billigare PCIe
Dyr
Klient4.1
Workstation6
Filöverföring3.6
Pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}
 
Obs. Dessa betyg har uppdaterats sedan artikeln skrevs. Vi har exempelvis ändrat hur vi beräknar betyg. Det betyder att diagram i artikeln kan visa andra siffror än de som står här. Betygen som står sist i artikeln är dock alltid korrekta och uppdaterade.


Svenska SSD-guiden

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Gustav GagerGlaring_Mistake Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Glaring_Mistake
Medlem
Glaring_Mistake

Tror det blivit fel här: ”En annan likhet är att båda enheterna har 5-års garanti vilket faktiskt är längre än 850 Pro som har hela 10-års garanti. ”

Om någonting annat nu: Håller ni fortfarande på att slita ut eran 840 EVO?
För varken http://gager.se/ssd/endurance/tb_written.html eller http://gager.se/ssd/endurance/index.php har uppdaterats sedan förra sommaren.