Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna – all ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn, som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden, men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Strömförbrukning – vila

Första testet är ett för att se hur hög effekt som en SSD drar när den är i vila. Detta är kanske det absolut viktigaste av alla eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

De nya minneskretsarna och de nya DRAM-kretsarna gör att 970-serien drar lite mindre ström än de andra i vila. Faktum är att det är den PCIe-enhet som drar minst av alla som vi testat hittills. Tyvärr så lyckas vi inte få alla strömsparfunktioner att fungera på vårt desktop-moderkort, men det syns att Samsung lyckats få ner strömförbrukningen en aning tack vare moderna komponenter.

Här ser vi dock ett rejält kliv tillbaka. 970-serien drar betydligt mer ström än 960-serien under belastning. Vi upptäckte att när enheten går i vila så dröjer det en liten stund innan den går ner i helt i vila. Så om den hela tiden måste ligga aktiv så skulle det förklara varför vi ser så höga siffror. Det är inte omöjligt att Samsung rättar till detta och ger oss en mer aggressiv strömsparfunktion i en nyare firmware.

Precis som tidigare ser vi att 970-serien inte är den mest effektiva i nuläget. Som vi tidigare nämnde så kan detta kanske lösas senare med en ny firmware. Vi kommer att kontakta Samsung och försöka följa upp.

De sista diagrammen visar att 970-serien drar rejält med ström när man belastar den. Det är dock inte så stor skillnad som det var i effektivitetstesterna och det får oss att tro att problemet ligger i vad som krävs för att enheten ska gå ner i strömspar-läge.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Gustav GagerPeter HErikMarcusGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Personligen har jag lite svårt att hitta en anledning till att köpa ”PRO”. Lite beroende på vilket plattform man använder och moderkort så skulle jag föredra att köpa två 500GB diskar och köra dem i raid 0 istället. Skulle ju få betydligt högra prestanda en pro versionen. Att man dessutom sparar 1700 på det gör det hela ännu bättre.

Marcus
Medlem
Marcus

Fast 960 EVO 500GB kostar i dagsläget ca 2000~. 970 EVO kostar då alltså ca 500 kr mer. Värt det? 🙂

Erik
Gäst
Erik

Man får väl 5 års garanti med 970 EVO medan man har 3 år på 960 EVO. Kanske kan vara värt en del?

Peter H
Gäst
Peter H

Försökte hitta info om testrig och drivrutiner ni på Nordic Hardware använde vid testet men utan resultat… ?