Ny kontroller, 64-lager V-NAND

Nya enheter baserad på OEM-enheter

Precis som tidigare så har vi redan skymtat dessa enheter tidigare i form av OEM-enheten PM981. Information om denna enhet började cirkulera i oktober förra året och det handlade då om en enhet med Samsungs nya kontroller ”Phonenix” tillsammans med företagets 4e generation TLC V-Nand. Eftersom vi inte såg någon ny enhet med MLC så spekulerades det att Samsungs kulle skippa MLC och helt gå över till TLC (som flera andra tillverkare gjort). Härmed så kan vi bekräfta att så inte är fallet. Samsung 970 Evo använder 3D-TLC precis som PM981, men 970 Pro använder istället samma 3D-MLC som vi tidigare sett i 860 Pro. Samsung har dock lagt ett betydligt större fokus på 970 Evo och Pro kommer inte att finns i lika många modeller som tidigare.

Samsungs 4gen 3D V-Nand (64 lager)

Vi har flera gånger tidigare pratat om Samsungs nya minneskretsar. Vi testade dem först i Samsung T5 och lite senare när vi testade Samsung 860 Pro/Evo. Samsungs nya generation har flera fördelar jämfört med den äldre. Fler lager (64 nu, 48 tidigare) för att densiteten ökar och Samsung kan tillverka mer Nand, billigare. Samsung ska även ha gjort flera optimeringar som resulterar i nästan 1,5x bättre prestanda än tidigare. Förutom det så ska de nya kretsarna även dra mindre ström än tidigare. Dessa kretsar finns antigen som 256Gbit eller 512Gbit Nand-enheter och vilka som används beror på vilken typ av enhet man vill bygga. De större är oftast lite billigare (per gigabyte) men sämre prestandamässigt. Det kan därför vara aktuellt att använda 512Gbit mer flitigt i SATA enheter eftersom de ändå är begränsade av SATA. För dagens enheter så är det dock mer troligt att man använder 256Gbit för att få så hög prestanda som möjligt.

Samsung ”Phoenix” kontroller

Kontrollern har uppdaterats från ”Polaris” (960 Pro/Evo) till ”Phoenix”. Vi vet tyvärr inga detaljer om den nya kontrollern men vi vet att den bygger på samma design som Polaris och det betyder att det är en 8-kanals kontroller med 5-kärnor, varav en är dedikerad för att kommunicera med resten av systemet och de övriga fyra ska hantera NAND-Flashet. Vi vet också att kontrollern har sina rötter i Samsungs enterprise-segment där vi sett enheter med hela 16TB Nand-flasd. Vi vet ej om det är samma version av kontrollern eller om det finns olika. Vi har även sett att Phoenix har fått högre klockfrekvens (än Polaris), stöd för LPDDR4 samt stöd för NVMe 1.3. Vi försökte få mer information om klockfrekvenser och vilken typ av kärnor som kontrollern är byggd på, men vi fick tyvärr inget svar.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Gustav GagerPeter HErikMarcusGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Personligen har jag lite svårt att hitta en anledning till att köpa ”PRO”. Lite beroende på vilket plattform man använder och moderkort så skulle jag föredra att köpa två 500GB diskar och köra dem i raid 0 istället. Skulle ju få betydligt högra prestanda en pro versionen. Att man dessutom sparar 1700 på det gör det hela ännu bättre.

Marcus
Medlem
Marcus

Fast 960 EVO 500GB kostar i dagsläget ca 2000~. 970 EVO kostar då alltså ca 500 kr mer. Värt det? 🙂

Erik
Gäst
Erik

Man får väl 5 års garanti med 970 EVO medan man har 3 år på 960 EVO. Kanske kan vara värt en del?

Peter H
Gäst
Peter H

Försökte hitta info om testrig och drivrutiner ni på Nordic Hardware använde vid testet men utan resultat… ?