Testresultat: IOmeter

Vi börjar med att titta på enhetens teoretiska maxprestanda och för detta använder vi IOMeter. Tanken med dessa test är att se hur bra enheten presterar jämfört med de prestanda siffror som står i enheten specifikation. Observera att dessa tester inte är särskilt representativa för vanlig användning. Vi tycker dock ni bör ta en titt på sista diagrammet som visar slumpmässig läsprestanda vid QD1. Detta är något som mer och mer börjat dyka upp som ett bra sätt att mäta hur snabb en konsument SSD är.

Sekventiell prestanda ser ut att vara liknande det vi sett tidigare hos 960-serien. Läsning ligger väldigt högt och framförallt är är vi imponerade av 970 Evo som är märkbart snabbare än 960 Evo. Skrivprestanda är givetvis bättre på 970 Pro då Evo modellerna fyller sin SLC-cache på några enstaka sekunder. Det ser ut som om 960 Evo och 970 Evo ligger på ungefär samma nivå här.

Även slumpmässig prestanda ligger på ungefär samma nivå som förra årets 960-serie. Det är intressant att se att det inte är någon skillnad mellan 970 Pro och 970 Evo. Inte ens när det gäller skrivprestanda. Det bådat gott.

Här är det lite blandad kompott. Slumpmässig skrivning med låg QD ser ut att vara något sämre på 970-serien än tidigare. 970 Pro ligger ungefär på samma nivå som 960-serien men 970 Evo är något efter. Vad gäller läsning däremot så ser vi att både 970 Pro och Evo har fått en hälsosam förbättring. Det är givetvis inte inte i närheten av Intels 900p, men efter det så är det inget snack om att 970 Pro är kung på arenan.

Vid QD1 så ser vi återigen en ökning jämfört med förra årets modell. Det är framförallt 970 Pro som visar prov på riktigt bra prestanda och blir första enheten (förutom Optane) som når över 15 000 IOPS.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
5 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Gustav GagerPeter HErikMarcusGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Personligen har jag lite svårt att hitta en anledning till att köpa ”PRO”. Lite beroende på vilket plattform man använder och moderkort så skulle jag föredra att köpa två 500GB diskar och köra dem i raid 0 istället. Skulle ju få betydligt högra prestanda en pro versionen. Att man dessutom sparar 1700 på det gör det hela ännu bättre.

Marcus
Medlem
Marcus

Fast 960 EVO 500GB kostar i dagsläget ca 2000~. 970 EVO kostar då alltså ca 500 kr mer. Värt det? 🙂

Erik
Gäst
Erik

Man får väl 5 års garanti med 970 EVO medan man har 3 år på 960 EVO. Kanske kan vara värt en del?

Peter H
Gäst
Peter H

Försökte hitta info om testrig och drivrutiner ni på Nordic Hardware använde vid testet men utan resultat… ?