GA-Z170A-Gaming K3: Portar och IO

På den här sidan tar vi en närmare titt på de portar som finns att tillgå på Gigabyte GA-Z170A-Gaming K3. Det inkluderar främst anslutningsmöjligheterna via IO-panelen, men även via de interna anslutningarna på kretskortet.

Bild

Gigabytes moderkort kommer endast med två bildutgångar: en DVI-D samt en HDMI. Rimligtvis bör det räcka för de flesta användare, vi hade gärna sett även en Displayport. Det finns trots allt gott om oanvänt utrymme kvar vid moderkortets IO-panel.

USB

Gigabyte GA-Z170A-Gaming K3 saknar helt traditionella USB 2.0-portar, vilket har hoppats över helt till förmån för USB 3.0 och USB 3.1. Då USB 3.0 trots allt är helt bakåtkompatibelt och USB 3.0-kontrollern är inbyggd i processorn borde det dock inte göra någon skillnad ens för tillbehör som möss och tangentbord – vi ställer oss dock tveksamma till att man valt att inkludera så pass få USB-portar totalt vid IO-panelen.

Det finns dock fortfarande USB 2.0 att tillgå via de interna kontakterna på moderkortet – totalt två stycken för upp till fyra USB 2.0-portar.

Allt som allt finns det fyra USB 3.0-portar, två längst till vänster (under en traditionell PS2-kontakt för möss och tangentbord) samt ytterligare två under nätverkskontakten. I mitten av IO-panelen finns två USB 3.1-portar, båda med traditionell USB-A-kontakt.

Ljud

Gigabytes moderkort har ingen optisk ljudutgång, utan använder sig endast av sex traditionella analoga 3,5-millimetersportar. Till grund ligger Realtek ALC 1150, samma krets som konkurrenterna Asus och MSI använder till sina Z170-moderkort.

Nätverk

Vid IO-panelen hittar vi en ensam ethernetport som klarar gigabithastighet. Värt att notera är dock att Gigabyte inte använder sig av Intels integrerade nätverkskrets, utan av en tredjepartskrets från Killer. Enligt Gigabyte ska det innebära lägre latenser och smidiga mjukvarufunktioner, men värt att tänka på är att det innebär att nätverkskretsen inte kommer fungera direkt när du installerar Windows. Du behöver nämligen installera drivrutinen separat, antingen från den medföljande skivan eller nedladdat från Gigabytes hemsida.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid