MSI Z270 Gaming Pro Carbon: Portar och IO

På den här sidan går vi igenom de anslutningsmöjligheter som finns på MSI Z270 Gaming Pro Carbon, främst vid IO-panelen men även via de interna anslutningarna på kretskortet.

Bild

MSI använder endast två bildutgångar från IO-panelen: en DVI-D och en HDMI. Det finns med andra ord ingen Displayport, så för att ansluta Displayport-exklusiva skärmar krävs en aktiv adapter (eller helt enkelt ett diskret grafikkort).

Ljud

Utöver de fem analoga 3,5-millimetersportarna finns det en anslutning för optiskt ljud, lämpligt för att ansluta moderkortet till en hemmabioförstärkare eller andra mer påkostade ljudsystem.

Till sitt Z270-moderkort har MSI uppgraderat ljudkretsen från trotjänaren Realtek ALC 1150 till uppföljaren ALC 1220. Dessa kretsar är nära besläktade, och den största skillnaden är att ALC 1220 har optimerats för lägre brus. MSI har dock gjort en rad egna tillskott till ljudsystemet, såsom dubbla hörlursförstärkare vilket man menar ska ge högre maximal uteffekt.

MSI har även implementerat någonting som kallas De-Pop Protection. Tanken är att ljudsystemet ska minska de störningar som uppstår i hörlurar och högtalare när du kopplar in eller ur en ljudkabel eller stänger av eller startar din dator. Vi gjorde ett snabbt test med ett par hörlurar, och mycket riktigt anar vi något mindre missljud vid inkoppling än på föregångaren Z170 Pro Gaming. Samma sak kan dock sägas om konkurrenten Asus motsvarande kort. Det krävs djupare mätningar för att på allvar sätta påståendet på prov.

USB

MSI använder sig fortfarande av två traditionella USB 2.0-portar vid IO-panelen, båda två belägna längst till vänster, under PS2-kontakten. Av återstående sex portar är fyra stycken USB 3.0, och två stycken är USB 3.1. Likt konkurrenterna har MSI använt en tredjepartskontroller från Asmedia för sin USB 3.1-funktionalitet, och vid IO-panelen används både en Type-A-kontakt och en vändbar Type-C-kontakt.

Notera att Asmedias USB-krets inte har inbyggda drivrutiner i Windows, utan du behöver installera drivrutiner från MSI:s hemsida (eller den medföljande skivan) för att aktivera dessa portar.

Nätverk

MSI använder sig kort och gott av Intels inbyggda nätverkskrets I219-V, med stöd för gigabithastighet. MSI erbjuder dock egna mjukvarulösningar ovanpå Intels nätverkskrets, och skyltar med löften om lägre latenser. Alla sådana påståenden, både från MSI och konkurrenter som Asus och Gigabyte, är dock att ta med en nypa salt, då det finns så pass många andra faktorer som kommer påverka dina latenser i praktiken.

Nätverksporten är utrustad med ett överspänningsskydd kallat LAN Guard, som ska skydda mot strömspikar med spänningar upp till 15 kilovolt. I och med att de flesta idag använder routrar som i regel tar smällen vid plötsliga spänningsskillnader är risken relativt liten skada via nätverksporten, men att det extra skyddet finns får ändå ses som en bra bonus.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid