Ingen blir en streamingstjärna av slump. Med vår streamingskola får du tips och tricks som hjälper dig att bygga både din Twitch-kanal och personliga streamingprofil.

Introduktion

Välkommen till NHW:s Streamingskola! Målet med denna artikelserie är att ge dig de verktyg du behöver för att hoppa på streaming-tåget eller för att ta din kanal till nästa nivå. Glöm dock inte bort att vi ger dig verktygen men det är du som måste använda dem för att få tittarna att stanna.

Oavsett om du är helt ny eller om din kanal redan finns på YouTube eller Twitch och oavsett om du satsar på live eller inspelade videor så kommer denna artikelserie att vara till nytta för dig.

Serien har just nu 15 planerade delar och den här introduktionen är den första delen. Efter idag kommer vi att publicera en ny del varje lördag. Vi kommer att prata om allt från att få tekniken på plats tills att du är igång med en egen kanal. Tänk på att du alltid är huvudnumret och att de flesta återkommande tittarna kommer för att de ser dig och din kanal som underhållning. Det är vad du gör som får tittarna att stanna.

Vad är streaming?

Streaming är en form av live-sändning där du låter tittare se på när du exempelvis spelar eller skapar något eget samt att du har möjlighet att interagera direkt med de som tittar. Titta gärna in på Twitch som är en hemsida som endast innehåller olika kanaler med streaming. Ett alternativ kan också vara att spela in när du spelar för att sedan redigera och lägga upp klippet på exempelvis Youtube. Även Youtube har stöd för live-sändningar och nu kan du till och med live-streama direkt till Facebook. Då Facebook är relativt nya när det gäller livesändningar finns några begränsningar som vi kommer gå igenom längre fram i denna serie.

Attityd

razer_nagahexv2_stream
Johan ”musmannen” Pettersson livestreamar mustester på NordicHardwares Twitch-kanal.

Youtube och Twitch är plattformar för underhållning. Ditt nya jobb är alltså att underhålla tittare. Det handlar inte bara om att spela det senaste spelet först utan mer om att göra upplevelsen unik för tittarna. Du måste sticka ut från mängden.

Det viktigaste du kan göra innan du börjar är att sätta upp riktlinjer på hur länge och hur ofta du ska vara aktiv i din kanal. Dessa riktlinjer är väldigt bra att ha med sig i med- och motgångar. Framför allt i motgångar är det viktigt att inte tappa modet och minska på antalet timmar du visar dig för dina tittare då det kan få även de trognaste följarna att tappa intresset.

Ett bra grundtips är att alltid börja förutsättningslöst. Annars är risken att dina krav på dig själv inte uppfylls och att du tappar orken att fortsätta. Det kommer alltid att finnas upp- och nergångar och det gäller alla aktiva inom denna bransch. Efter 6-12 månader kan du börja sätta upp ett mål och rimliga delmål på vägen dit.

Några tumregler som sammanfattar vanliga misstag som många nya kanaler gör fel kommer här.

  • Du kommer varken bli känd eller rik utan ansträngning. Det alla större kanaler har gemensamt är att de arbetat sig upp till den status de har idag. Nästan alla började på liknande villkor som du gör nu.
  • Inget är gratis. Om du ska få gratisprylar av olika tillverkare måste du ha förtjänat det. Ingen tillverkare skickar dig saker om de inte anser att de kommer få tillräckligt med exponering.
  • Var dig själv och var ärlig. Dina tittare kommer att se rakt igenom dig.
  • Gör det här för att du tycker att det är kul. Det vinner du på i längden.

Språk och tittarkontakt

En annan viktig sak att tänka på är att i regel alltid försöka prata eller tänka högt. Berätta för tittarna vad du gör och varför du gör det. Det kommer att skapa en helt annan gemenskap mellan dig och dina tittare. Det finns även undantag här men kom ihåg att du behöver underhålla dina tittare på ett eller annat sätt. Svara även på dina tittares frågor. Speciellt när du har en liten skara följare och hinner med att se det mesta av vad de skriver.

Använd om möjligt engelska. Du behöver inte alls vara bra på det men du behöver kunna göra dig förstådd. Din dialekt eller brytning kan vara en del av det som gör dig unik. Självklart fungerar svenska men då bör du veta att de flesta svenskar som tittar på dessa kanaler även förstår engelska.

Inspiration

Det allra första du bör göra efter att du satt upp dina egna riktlinjer är att titta på andra streamers för att få idéer och inspiration. Vad gör de bra respektive mindre bra? Vad kan du göra för att göra din kanal unik? Här kommer även några länkar du ha nytta av i din jakt på inspiration.

Kolla även in dessa Facebook-grupper som har flera aktiva streamers att hämta inspiration från. Dessa streamers fokuserar på spel och även om spel är det vanligaste som visas på Twitch så är allt under ämnet ”Skapande innehåll” helt ok att streama på Twitch.

Nästa vecka

Nu när vi gått igenom den tråkiga biten med introduktion kan vi sätta igång den här artikelserien på allvar. Allt det vi skrivit om ovan kommer vi att gå igenom på djupet och nästa vecka kommer vi att prata om tekniska förutsättningar.

Vi går igenom tekniska förutsättningar både för att streama från den dator du spelar på och om du har en separat dator som sköter själva streamingen. Vi går också igenom hur du testar om din dator kommer att orka med att streama. Vi kommer även titta lite närmare på CPU och GPU när det gäller belastning vid streaming.

NordicHardwares Streamingskola presenteras i samarbete med MSI, Counter Strike: Global Offensive Sverige och Swerigs Gaming.

.

MSI-Logos

Alla hittills publicerade delar i Streamingskolan

Är det något specifikt du vill att vi tar upp i Streamingskolan?
Berätta för oss vad just du vill veta mer om när det gäller att streama.
Topp 6 Videoredigeringsprodukter på Prisjakt

Rubrik

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
trattRickard hultgren Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Rickard hultgren
Gäst
Rickard hultgren

Jag skulle vilja veta hur man sätter upp sin Twitch profil så det ser lite profsigt ut och vilka program (gratis) som man kan använd när man redigerar bilder för att göra sin profil speciell.

tratt
Gäst
tratt

jag vill att man ska visa hur man gör kommandos!